IN LOC DE...

“Omul trebuie să aibă şi prieteni şi duşmani. Prietenii îl învaţă ce trebuie să facă, iar duşmanii îl obligă să facă ce trebuie” Nicolae Iorga

joi, 24 ianuarie 2013

Remember

Motto: "Fa-te frate cu dracul, pana treci lacul" Proverb popular

A trecut un an de la manifestatiile din Piata Universitatii, un an si de la mitingul SCMD. Am depasit o iarna grea, am schimbat un guvern, am incercat (fara sanse) sa schimbam un presedinte. Toate acestea fac parte acum din istorie. Din istoria reala, care poate fi dovedita cu imagini si fapte.
Daca dupa seara de 23 ianuarie 2012 se vorbea destul de mult despre gestul locotenentului Alexandru Gheorghe (nu il consider rezervist - din punctul meu de vedere este mai activ decat multi generali care, vorba primului ministru, "ascut creioane prin birouri". Omul asta a facut ceva, a facut un gest apreciat si laudat de oamenii simpli, trambitat de politruci si minimalizat de sobolani. Locotenentul s-a comportat in Piata Universitatii ca un maresal - dca ar fi trait sa vada un gest patriotic de o asemenea intensitate, Maresalul Neamului, Ion Antonescu ar fi fost mandru sa constate ca in Armia Romana sunt asa ofiteri. Doar ca... evenimentul a fost si a trecut, politrucii au facut rocada si locotenentul plateste... Cu varf si indesat. Acest om a pus la picioarele natiunii viitorul sau... Scump pret...

Dar, conform specificului romanesc "Orice fapta buna va fi aspru pedepsita", cei ajunsi acum la putere si ar trebui sa-i faca dreptate se fac ca ploua... Ecce politrucus...


 

Noua Putere se luptă cu locotenentul care a zdruncinat regimul Traian Băsesc

Autor: Dan Constantin 23 Ian 2013 - 20:58 
Care este situaţia lui Gheorghe Alexandru, la un an de la prezenţa lui în Piaţa Universităţii?
Exact acum un an, în seara zilei de 23 ianuarie 2012, Piaţa Universităţii a cunoscut un moment de mare emoţie: un tânăr locotenent, îmbrăcat în uniformă, i s-a alăturat. “Nu uitaţi că mâine e 24 ianuarie”, s-a adresat el oamenilor. Locotenentul necunoscut a devenit în acea noapte un symbol al mişcării civice pentru schimbări radicale în societatea românească, puternic opresată. Gheorghe Alexandru venea din interiorul unui corp ofiţeresc care nu făcea politică, dar era la rândul lui opresat, umilit şi bulversat de un regim care introdusese arbitrariul ca lege şi abuzul ca normă de lucru. Protestul locotenentului a devenit celebru, a trecut graniţele ţării şi a determinat trezirea a milioane de conştiinţe de români.

Împotriva locotenentului s-a pus în mişcare un mecanism infernal de represiune care a acţionat imediat. Actul de curaj şi onoare al tânărului ofiţer a fost rapid repudiat de conducerea Ministerului Apărării, trompeta cu galoane a regimului Băsescu din armată – contraamiralul Tiberiu Frăţilă – l-a acuzat de fapte grave.
Unitatea militară de care aparţinea locotenentul Gheorghe Alexandru a executat ordinele primite de la Bucureşti: pedepsiţi-l exemplar! Discreditarea publică, atribuirea unorplanuri de răzmeriţă, de lovitură militară anticonstituţională şi puse în seama lui Gheorghe Alexandru au avut menirea să-l izoleze pe militar de societate, să dea apă la moară celor care aveau dubii legate de buna lui credinţă. Aceste manevre au eşuat, locotenentul avea de acum notorietate şi public el nu acuzase armata; chiar Traian Băsescu declarase că protestele oamenilor sunt justificate.

Un proces stalinist cu verdict ordonat
Pe fondul susţinerii publice, a atenţiei televiziunilor, locotenentul este judecat de un consiliu la Flotila 71 Aeriană care a încercat să se acopere de regulamente militare care să dea un înveliş legal sancţiunii drastice.
Iniţial nu i s-a permis nici dreptul la apărare, accesul în sala de judecată a avocatului ales – g-ral (r.) Ionel Panaitescu – fiind cu greu acceptat. De asemenea, procesul a fost închis, deşi era de notorietate că acest caz se înscria în avertizarea publică. Verdictul era previzibil: trecerea în rezervă. Pe 22 februarie 2012, ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, semnează ordinul respectiv, bazat pe Legea 80/ 1995 privind statutul cadrelor militare şi motivarea dată de propunerea Statului Major General din 16.02.2012 şi decizia Consiliului de Judecată de la Flotila 71 Aeriană din 15.02.2012.
Această succesiune rapidă de decizii a avut vicii de formă şi de fond care sunt atacate în instanţă şi contestate de Gheorghe Alexandru, care are argumente solide să considere că este victima unei serii de abuzuri care i-au întrerupt cariera militară.

Alexandru Gheorghe, trecut în rezervă, îşi caută de un an dreptatea. O acţiune în instanţă urmăreşte desfiinţarea Ordinului Ministrului Apărării, care a avut vicii de fond şi procedură.
Generalul (r.) Ionel Panaitescu, apărătorul tânărului locotenent în faţa instanţei militare dar şi în instanţele civile, ne-a precizat: Consiliile de onoare şi consiliile de judecată au avut un caracter de tribunal excepţional, deoarece ele funcţionează după regulamente care nu sunt publice. Am cerut desecretizarea lor pentru că era un process într-o cauză publică. Eu cred că instanţele de la Flotila 71 Aeriană nu au avut legitimitate şi deciziile sunt nule.
De altfel, chiar şi felul în care au abordat cazul locotenetului Alexandru Gheorghe încalcă hotărâri ale CEDO. Art. 10, paragraf 1: orice persoană are dreptul la libertate de exprimare, ce curpinde şi dreptul la libertatea de opinie şi libertatea de a comunica informaţii ori idei, fără amestecul autorităţilor publice. Articolul 10 al Convenţiei nu se opreşte la poarta cazărmilor, iar autorităţile naţionale nu pot să invoce regulile disciplinei militare pentru a împiedica exprimarea unor idei, chiar când acestea ar putea fi îndreptate împotriva armatei ca instituţie a statului. Cele spuse de locotenent sunt toate de interes public, nu pot fi considerate abateri grave şi nu divulgă secrete sau informaţii militare clasificate. Dar, conchide generalul (r.) Panaitescu, instanţele de la Flotila 71 Aeriană nu au ţinut cont de argumentele noastre”.

Curtea de Apel nu motivează decizia
Trecut în rezervă, Alexandru Gheorghe continuă lupta cu sistemul care l-a pedepsit în instanţele civile. Invocă, pentru desfiinţarea ordinului abuziv, faptul că deciziile ministrului au vicii de comunicare, reluând şi teza lipsei de fundament juridic a consiliilor de judecată de la Flotila 71. După o primă amânare, Curtea de Apel Bucureşti respinge cererea. De la hotărârea completului de judecată au trecut opt luni, dar nu a fost încă motivată sentinţa. “În absenţa acestei motivări, nu pot să mă adresez altei instanţe pentru un eventual recurs”, spune Alexandru.
Ne întrebăm cu îngrijorare despre presiunile făcute în acest proces în care Curtea de Apel refuză practic, prin întârzierem declanşarea unei căi de atac.

Speranţe în van!
Alexandru Gheorghe a crezut că noul guvern instalat după căderea lui Boc şi apoi a lui MRU va deschide calea pentru repararea abzurilor la care a fost supus. De altfel, ministrul Corneliu Dobriţoiu a declarat că va reanaliza cazul trecerii în rezervă a locotenentului.
În câteva discuţii, noul ministru mi-a confirmat că îl consideră pe Alexandru o victimă a sistemului şi aşteaptă momentul potrivit pentru a repara greşelile fostului ministru în acest caz.
În 30 iulie 2012, ministrul Dobriţoiu îl primeşte în audienţă pe Gheorghe Alexandru şi primeşte de la acesta o petiţie în care se solicită “reanalizarea excluderii mele din rândul cadrelor militare active după actul de solidarizare cu cetăţenii români ieşiţi să protesteze împotriva unor abuzuri şi jigniri aduse de anumite persoane publice, oamenilor de rând”. (vezi facsimil)

După o lună, Alexandru Gheorghe primeşte un răspuns semnat nu de ministru, ci de un general maior dr. – probabil Gabor. Este o trimitere la plimbare către instanţele care au pe rol cererea locotenentului (r.). Generalii din minister se spală pe mâini şi aşteaptă ca instanţa să anuleze ordinul lui Gabriel Oprea. Deşi rezolvarea poate fi mult mai simplă, ministrul având puterea să recheme oricând un rezervist în rândurile ofiţerilor activi. Corneliu Dobriţoiu nu a avut curaj să semneze un act administrativ în favoarea unui om care, cu preţul carierei a contribuit la aducerea la putere a USL.

Represiune fiscală
Ca şi când nu e destul că locotenentul Gheorghe Alexandru se luptă în justiţie pentru recuperarea drepturilor tăiate de regimul băsist şi ignorate de guvernul Ponta, ciracii lui Blejnar au primit prigoana fiscală.
În 5 octombrie 2012, locotenentul (r.) primeşte de la ANAF un titlu executoriu în sumă de 28.702 lei pentru despăgubiri către Unitatea Militară din Câmpia Turzii care l-a exclus din armată!
În 19 noiembrie, conturile îi sunt blocate de ANAF, sub semnătura ec. Luca Florin, care trimite înştiinţarea de poprire. “Acum cred că sunt dator şi cu dobânzile şi penalizările aferente”, spune Gheorghe Alexandru.
Noul Ministru al Apărării, Mircea Duşa, l-a anunţat prin biroul de audienţe că-l va primi atunci când se va ajunge la numărul solicitării.
Între timp, Gabriel Oprea a ajuns viceprim-ministru şi are în coordonare problemele de apărare şi ordine publică. Logic ar fi ca Gheorghe Alexandru să se adreseze lui Gabriel Oprea care să ordone retragerea ordinului odios semnat de Gabriel Oprea!!

Gheorghe Alexandru trăieşte în Ţara Absurdului Absolut.
Nu regretă nimic din seara lui de glorie de la care, iată, vai, a trecut un an.
Un an al dreptăţii înfrânte pe culoarele Ministerului Apărării şi al onoarei militare alterate de prea multele stele ale generalilor implicaţi în cazul Gheorghe Alexandru.

6 comentarii:

  1. Sapcaliul nu avea ce cauta acolo imbracat tobosar !
    Asa zic "legile" militare, si la noi, si la altii, din intreaga lume, care-s democratii democratilor !
    Orice "act reparatoriu" va duce in derizoriu regulamentele militare ! Si asa terfelite de toti neavenitii !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. Mai intai sa analizam ce ai spus: Sapcaliul matale imbracat tobosar era LOCOTENENT AL ARMATEI ROMANIEI ECHIPAT IN TINUTA DE ORAS. Da ' talica, cine esti - iti spun eu, UN NIMENI sau cum se spune pe la Beius - nime-n drum si plin de glod. Nici macar nu ai curajul sa te semnezi. Deci esti si las. Ce-oi mai fi, bunul Dumnezeu stie, sa-ti ajute si sa-ti poarte de grija. Poate-ti da si un gram de curaj...
      2. Fac o trimitere in 1989 - dupa parerea matale, toti militarii care nu l-au sustinut pe Ceausescu ar trebui condamnati? Domnule draga, regulamentele militare generale sunt facute pentru anumite etape pe care le parcurge o armata, nu pentru vecie. In perioada interbelica altul era statutul ofiterului, inainte de 1989 altul iar acum altul, perfectibil si inca neadaptat realitatilor contemporane.

      Ștergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

      Ștergere
  2. Incompetentii cand nu stiu ce sa raspunda jignesc, injura si tipa. Daca esti militar atunci tocmai ai dat dovada ca ai o cultura de fruntas, ajuns in armata cu pluta pe Nimaiesti. Deci,iti sterg comentariul si du-te cu Dumnezeu! Asa sa vorbesti acasa, cu familia ta, nu pe un blog.

    RăspundețiȘtergere
  3. Orice militar de cariera stie sa faca diferenta intre un comportament strain de onoarea si demnitatea militara (implicit si in dezacord cu continutul regulamentelor militare) si un gest de mare onoare si raspundere civica, asa dupa cum, in oinia mea, a fost gestul locotenentului Alexandru Gheorghe.
    Este de datoria noastra, a militarilor aflati in rezerva Armatei sa facem front comun in apararea acestui camarad si in legitimarea juridica a revenirii sale in randul cadrelor militare active! Ar fi cazul ca SCMD sa se implice major in acest caz!
    Eroii, din alte vremuri, ai poporului roman ar fi ramas niste anonimi daca ar fi fost inconjurati doar de oameni lasi!

    RăspundețiȘtergere


Ai un comentariu de făcut? Be my guest! Dar mai intai prezinta-te. Ca asa e la armata. Bati la usa, intri, te prezinti si raportezi.

Si trebuie să ştii că nu voi aproba apariţia acelor comentarii pe care eu le găsesc nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar şi, desigur, a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!
Administratorul blogului își rezervă dreptul de a șterge comentariile care nu respectă regula, postând mesaje de avertizare.