IN LOC DE...

“Omul trebuie să aibă şi prieteni şi duşmani. Prietenii îl învaţă ce trebuie să facă, iar duşmanii îl obligă să facă ce trebuie” Nicolae Iorga

duminică, 27 ianuarie 2013

Maresalul Constantin Prezan

Traim vremuri tulburi in care s-au rasturnat valorile - minciuna, tradarea si hotia ajungand la rang de virtute. Banul inlocuieste calitatea umana. Cei ce muncesc abia isi duc traiul de pe-o zi pe alta. Meritele sunt profanate si tot soiul de lichele, apar, din senin, pe trepte cat mai inalte. Ne trezim, peste noapte in fata unor situatii incredibile - adevarate anomalii - general avansat de la gradul de fruntas, fara scoala, fara alta prestatie militara decat stagiul de un an si patru luni, general cu patru stele provenit din subofiter trecut in rezerva pentru furt, pus in fruntea armatei, colonei de carton care nu au efectuat macar o ora de stagiu militar. Iar cei ce au urmat scoli militare, academii, au stagii de comandanti la diverse esaloane, au 30- 30 de ani vechime in randurile armatei sunt aruncati la recycle bin-ul societatii si umiliti. Parca prin secolele XIX, XX nu era chiar asa. 
Va propun sa ne reamintim de unul dintre maresalii armatei romane, Constantin Prezan, de la a carui nastere se implinesc  azi 152 de ani, un om care in doua secole a servit natiunea romana.