IN LOC DE...

“Omul trebuie să aibă şi prieteni şi duşmani. Prietenii îl învaţă ce trebuie să facă, iar duşmanii îl obligă să facă ce trebuie” Nicolae Iorga

luni, 25 octombrie 2010

Ziua Armatei la Beiuş - Măreţie şi Durere

Ca în fiecare an, în oraşul de pe Crişul Negru, 25 octombrie este zi de sărbătoare – Aniversarea Armatei României. Şi în acest an, ba chiar mai mult decât în anii trecuţi, s-au organizat ceremonii la Monumentul Vânătorului de Munte, la Monumentul Eroilor Români din cimitir precum şi la Monumentul Eroilor Sovietici. Spuneam „mai mult decăt în anii trecuţi” deoarece la ceremonial au participat, alături de subunitatea constituită din cadre şi gradaţi voluntari de la U.M. 01343 şi aproximativ două plutoane de la Unitatea de Pompieri.  Mă întreb "Oare această desfăşurare de forţe a fost întâmplătoare?" Tot azi, în premieră, a participat la ceremonie şi Filiala 1 Beiuş a Sindicatului Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, recent înfiinţată.
După Marşul de Întâmpinare şi intonarea Imnului Naţional al României a avut loc slujba de pomenire oficiată de un sobor de preoţi ortodocşi în frunte cu Protopopul de Beiuş pr. Ioan Nat Balint. După slujbă, un cetăţean a strigat "Jos Băsescu" dar a fost anihilat rapid. Cum, deja ne-am obişnuit, după aceştia, Protopopul Greco-catolic de Beiuş, pr. Ioan Mada  alături de pastorul Reman Alexa Ştefan au oficiat şi domniile lor o slujbă de pomenire.
Din partea U.M. 01343 a luat cuvântul Maior Virgil Bărbăscu.
Primarul Beiuşului, prof. ec. Adrian Domocoş a marcat importanţa armatei în statul român, a criticat politica guvernului faţă de armată dar mai ales, faţă de pensionarii militari.
Au depus coroane de flori în memoria Eroilor României Primăria, Consiliul Local, Unitatea Militară 01343, reprezentanţii ANCMRR Beiuş, Filiala 1 Beiuş a Sindicatului Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, reprezentanţii poliţiei, pompierilor, instituţiilor, a Asociaţiei „Avram Iancu” Beiuş dar şi a PSD, PNL, UDMR şi PDL. Grupul Filialei 1 Beiuş a Sindicatului Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere au depus coroana îmbrăcaţi în negru iar după depunere au înmânat reprezentanţilor Psd şi Pnl cîte o scrisoare pentru grupurile parlamentare respective. 
Participanţilor la ceremonie le-au înmânat pliante în care se preciza poziţia sindicatului vis-a-vis de situaţia actuală din România precum şi de situaţia cadrelor militare în rezervă şi în retragere cărora, actualul guvern le răpeşte trecutul, prezentul şi viitorul. „Pe uscat, în aer sau pe mare ,pe ogoare sau pe marile şantiere, sub soare arzător , sau pe ger năpraznic , pe vânt  şi  prin ploi, noi ne-am pus în slujba ŢĂRII bunul cel mai de preţ -  viaţa.  Fără limite de timp şi necondiţionat .  NU cerşim - VREM ca ŢARA să ne acorde  respectul  ce-l merităm  pentru anii în care i-am fost  credincioşi  sub drapel” scria în respectivul pliant..
După defilarea subunităţilor, participanţii, „cu armia-n frunte” s-au deplasat la Monumentul Eroilor Români din cimitir precum şi la Monumentul Eroilor Sovietici. Şi aici a avut loc o slujbă de pomenire.
În alocuţiunile rostite, Colonel (r) Ioan Ojică, fost comandant al unităţii militare din Beiuş, membru SCMD, a expus chinurile şi nedreptăţile prin care au trecut capii Oştirii Române după 1945. A subliniat şi activităţile înafara pregătirii pentru luptă la care au participat militarii beiuşeni înainte de 1989:  construirea drumului Budureasa – Stâna de Vale, participarea la construirea Combinatului Chimic Govora, la Combinatul de Lianţi şi Azbociment Chistag, la construcţia Transfăgărăşeanului, la construirea Canalului Dunăre – Marea Neagră, la construirea Casei Poporului, la înlăturarea urmărilor cutremurului din 1977 şi a inundaţiilor, la strânsul recoltei, la exploatarea cărbunelui, în Valea Jiului, etc.
Au mai rostit alocuţiuni Prof. Sorin Cuc şi primarul Domocoş.
S-au depus coroane de flori la Monumentul Eroilor Români, al Eroilor Sovietici precum şi la mormântul Eroului Sublocotenent Mihail Anton Samuilă.
Defilarea Gărzii de Onoare a încheiat ceremonia.
Simion Suciu


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu


Ai un comentariu de făcut? Be my guest! Dar mai intai prezinta-te. Ca asa e la armata. Bati la usa, intri, te prezinti si raportezi.

Si trebuie să ştii că nu voi aproba apariţia acelor comentarii pe care eu le găsesc nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar şi, desigur, a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!
Administratorul blogului își rezervă dreptul de a șterge comentariile care nu respectă regula, postând mesaje de avertizare.