IN LOC DE...

“Omul trebuie să aibă şi prieteni şi duşmani. Prietenii îl învaţă ce trebuie să facă, iar duşmanii îl obligă să facă ce trebuie” Nicolae Iorga

miercuri, 12 iunie 2013

DE ZIUA EROILOR


    Pe 13 iunie sarbatorim Înălţării Domnului şi Ziua Eroilor. Să ne îndreptăm gândurile în această măreaţă Zi, cu pioşenie şi cu veneraţie către cei ce şi-au dat viaţa pentru Ţară pe câmpurile de bătălie, care îşi dorm somnul de veci în glia străbună, pe tărâmuri străine, în adâncul apelor, sub lespezi de piatră sau fără mormânt şi cruce la căpătâi.

Azi, dangătele clopotelor din turlele bisericilor, imnurile de slavă, mirosul de tămâie răspândit în biserici vestesc că acei care au pus mai presus decât viaţa lor trecătoare Eternitatea României, sunt încă vii în amintirea urmaşilor.
Cei care s-au identificat cu apărarea Patriei până la sacrificiul suprem, soldaţi sau generali, tineri sau vârstnici, poartă deopotrivă înaltul titlu de Erou al României. Numele lor stă scris pe frontispiciul monumentelor, pe panouri de onoare din incintele unităţilor militare, pe troiţele de la răspântia drumurilor, pe crucile înnegrite de vreme prin cimitire dar mai ales în mintea şi sufletele celor care i-au cunoscut şi i -au preţuit.
Eroii Neamului au îmbrăcat cămaşa morţii, au murit cu imaginea Patriei în privire.
De fapt, ce a fost Patria pentru ei? Pentru ce şi-au dat viaţa?
Explicaţia e simplă – şi-au dat viaţa lor pentru viaţa celor pe care îi iubeau, aşa cum spune un cântec vechi pe care îl cântau soldaţii români înainte de a trece Prutul:
„Am şi eu la mine-n sat un petic de ogor
Pe care tatăl meu mi l-a lăsat
Şi mai am la mine-acasă o mândră în pridvor
Am pe mândra mândrelor din sat.
Ogorul meu şi mândra mea
Doar Dumnezeu le poate lua
Dar eu ştiu că nu mă lasă singur să rămân
Că şi Dumnezeu e-un bun român.
Ţara mea şi mândra mea
Mi-am scris pe inima din piept doar două nume
România şi cu Leana mea
Asta-i tot ce am pe lume
Ţara mea şi mânda mea.
Ţara mea şi mândra mea
Păi amândouă laolaltă să–nflorească
Şi mă rog lui Dumnezeu aşa –
Eu să mor dar să trăiască, 
Ţara mea şi mândra mea!”
Atât cât au trăit au avut înfăţişarea noastră dar ei sunt mai presus decât noi, ei au renunţat la viaţa lor ca să o facă posibilă pe a noastră în cinste, respect şi demnitate.
Încă mai avem veterani de război, din ce în ce mai puţini...
Sunt acei care au în trupurile lor adânc săpate infirmităţi ireparabile, făcute de gloanţe, schije şi ger năprasnic.
Sunt părinţii şi bunicii generaţiilor de azi.
Ţie, brav veteran de război, îţi deschid larg porţile inimii, cu respect şi preţuire.
Tu ai scris cu sângele tău istoria ţării în vremuri de cumpănă, îţi port în suflet admiraţie şi recunoştinţă pentru că întruchipezi în sensul cel mai înalt ideea de sacrificiu pentru patrie.
Ţie, văduvă de război  îţi adresez cuvinte de laudă şi cinstire pentru devotament, răbdare şi speranţă.
Pe tine, erou trecut în lumea umbrelor, te binecuvântez şi îţi cinstesc memoria, mă plec cu pietate în faţa ta şi rog pe bunul Dumnezeu să te aşeze în ceata celor drepţi, ce stau în preajma sa!

2 comentarii:

  1. Am inteles zice un militar cu ceva scoala si ceva cariera. Cit despre eroii adevarati care au luptat ca noua sa ne fie bine si generatiilor viitoare sint prea mic sa imi exprim admiratia de care iei ar avea nevoie. Din pacate au ramas foarte putini in viata ,si peste iei sa asternut negura uitari si iei aca si noi cei deacum au fost umiliti cum dealfel si maresalul Antonescu a fost facut tradator . Alti eroii sint la moda acum cei care se leaga cu lanturii in fata diverselor institutii ca li sau mai taiat din drepturi si au inceput astia de ne conduc acum sa se prinda ca nu sint decit niste profitorii .

    RăspundețiȘtergere
  2. Din pacate cam asa e. Am ajuns la vremea cand minciuna si nonvaloarea au rang de virtute.

    RăspundețiȘtergere


Ai un comentariu de făcut? Be my guest! Dar mai intai prezinta-te. Ca asa e la armata. Bati la usa, intri, te prezinti si raportezi.

Si trebuie să ştii că nu voi aproba apariţia acelor comentarii pe care eu le găsesc nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar şi, desigur, a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!
Administratorul blogului își rezervă dreptul de a șterge comentariile care nu respectă regula, postând mesaje de avertizare.