IN LOC DE...

“Omul trebuie să aibă şi prieteni şi duşmani. Prietenii îl învaţă ce trebuie să facă, iar duşmanii îl obligă să facă ce trebuie” Nicolae Iorga

miercuri, 26 decembrie 2012

Petitia, bat-o vina...



 In legatura cu petitia "STOP DISCRIMINARII MILITARILOR ROMANI". Este o anume greutate de a posta diversele raspunsuri pe site-ul unde a fost lansata petitia. Petitia a fost inaintata dupa 30 de zile de afisare pe site cu numarul de semnaturi la acea data. Conteaza si semnaturile ulterioare, bineinteles - este doar o petitie publica afisata continuu.  Dupa expeditie, am asteptat inca 30 de zile pentru  raspunsuri. Institutiile din Romania sunt cele mai birocratice: cele mai multe nu trimit confirmare la posta electronica. Prin urmare, dupa expirarea timpului rezonabil de asteptare de 30 de zile, am ajuns sa reexpediem petitia cu posta traditionala sau prin fax. In astfel de situatii, am ajuns deja in luna noiembrie. Alte institutii au raspuns la posta electronica, cerand insa semnaturi olografe de la membrii Grupului de Redactare, desi legea prevede a fi transmise doar datele de identificare, in plus semnaturile scanate nu mai au oricum valoare olografa, fiind deja copii ale unor semnaturi. Am procedat si asa! Cu institutiile internationale nu am avut probleme din acestea birocratice. Fiind vorba de vreo 40 de institutii destinatare, nu a fost foarte simplu, insa ne-am descurcat. Unii adresanti au cerut date suplimentare, completate inclusiv cu audieri la sediile institutiilor respective. Deci am lucrat toti initiatorii la maxim. Plus traducerile, plus diverse!  
 
Se adevereste faptul ca modul de procedura adoptat, a fost calea corecta pe care am urmat-o!  Este corect in special faptul ca am adresat petitia simultan mai multor destinatari, atat din Romania cat si din afara Romaniei, dar si unor organizatii neguvernumentale. Desi unele institutii romanesti au tratat superficial cele reclamate in petitie, altele au reactionat prudent, intrucat au observat probabil ca ne-am adresat si unor institutii internationale sau neguvernamentale.
 
Petitia a fost solutionata de catre unii dintre destinatari, de exemplu, de catre Camera Deputatilor. Institutia a redirectionat-o spre solutionare Comisiei de Munca, Comisiei de Aparare si M.M.P.S. Nimic concret - eventual simple promisiuni stereotipe, iar raspunsul primit de la M.M.P.S. denota ca intre regimul politic actual si cel trecut nu exista diferente de perceptie asupra situatiei militarilor, deci sa nu isi faca  nimeni iliuzii ca intre Mariana Campeanu si Seitan ar fi vreo diferenta. Astfel de raspunsuri nici nu merita publicate! De la astfel de institutii nici nu era de asteptat  o alta atitudine. Cunoastem ca multi si-au pus sperante intr-o rezolvare politica, insa datele sunt cele pe care le cunoasteti: dupa 4 luni de guvernare PD-L si 8 luni de guvernbare USL, pentru militari nu s-a schimbat nimic in Romania.
 
La majoritatea institutiilor insa, petitia se afla insa inca pe rol - de exemplu la Guvern, la Senat sau la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii. Guvernul a redirectionat-o spre solutionare M.Ap.N. (nu si altor ministere) si M.M.P.S. Raspunsul M.M.P.S. este bineinteles acelasi cu cel primit de la Camera Deputatilor, M.Ap.N. nu a raspuns inca, deci nu exista raspuns final al Guvernului.
 
Cele mai pertinent raspuns primit pana in acest moment de la o institutie din interiorul Romaniei, provine din partea Institutiei Avocatul Poporului.
 
"Ombudsman
Nr. 10758/2012
 
Referitor la petiţia dumneavoastră inregistrată la Instituţia Avocatul Poporului cu nr. 10758 / 2012, examinată in contextul art. 47 din Constituţie, privind dreptul la un nivel de trai decent, vă aducem la cunoştinţă următoarele:
 
Prin petiţia formulată, făcând referire la o petiţie colectivă intitulată „Stop discriminării militarilor români", ne solicitaţi să ne exprimăm public poziţia faţă de recalcularea pensiilor militare.
 
Faţă de cele sesizate, menţionăm că in urma mai multor petiţii primite de la beneficiarii fostelor pensii speciale, instituţia Avocatul Poporului efectuează o analiză complexă, în raport de jurisprudenţa Curţii Constituţionale şi de practica Curţii Europene a Drepturilor Omului, a situaţiei create de pronunţarea unor hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile contradictorii in materia cererilor prin care a fost contestat cuantumul rezultat in urma recalculării acestor pensii.
 
In funcţie de concluziile analizei efectuate, vom decide asupra intocmirii unui Raport special pentru Guvern şi cele două Camere ale Parlamentului, urmând a avea in vedere şi posibilitatea unui demers la Curtea Constituţională.
 
Cât priveşte poziţia publică a instituţiei Avocatul Poporului faţă de situaţia beneficiarilor fostelor pensii speciale, menţionăm că Avocatul Poporului nu are menirea de a da comunicate de presă prin care să exprime puncte de vedere cu privire la diverse aspecte ale politicii interne.
 
p. Avocatul Poporului
Prof. univ. dr. Valer Dornean"
 
Concluzia Grupului de Redactare este urmatoarea: sunt 2 institutii in Romania,  Instituţia Avocatul Poporului cat si  Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, care pot emite recomandari si care desi nu au statut de lege, impactul recomandarilor acestor institutii este atat de puternic, incat pot influenta automat orice lege, inclusiv pe cele declarate constitutionale. Astfel de recomandari pot determina chiar abrogarea unor legi. Influenta acestor 2 institutii este data de faptul ca actioneaza in colaborare cu institutii europene similare si se supun in parte si controlului acestora. Deci exista brese si in legile declarate constitutionale, cele 2 institutii pot provoca acele brese.
 
In acest sens, merita citita si Decizia nr. 997 din 7 octombrie 2008 a C.C.R. care prevede ca desi Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii nu are competenta ca, in cadrul activitatii sale jurisdictionale, sa anuleze textul unor acte normative cu caracter discriminatoriu, institutia poate sa constate existenta unor situatii discriminatorii ce isi au izvorul direct in continutul unor norme legale.  Recomandarea unei astfel de institutii este decisiva si are efect inclusiv asupra CCR. La Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii avem dosar pe rol cu nr. 5397 din 2012.
 
Din cauza greutatilor de publicare a raspunsurilor pe site-ul petitiei si pentru o mai buna lizibilitate, raspunsurile nu vor fi publicate pe site-ul unde a fost lansata petitia ci undeva pe un blog sau pe un site separat, la finalizarea dosarelor! Sunt zeci de raspunsuri intermediare acum, insa doar cele finale conteaza.
 
Puteti publica ce credeti de cuviinta si va multumesc inca o data pentru cooperare! Va doresc sarbatori fericite!
A consemnat pentru dv. Gelu Olescu, membru initiator al petitiei 

UPDATE 26.12.2012 21.00 

Declaratie de presa a d-lui Mircea Dusa
 "Reporter: Şi vreau să vă rog să ne explicaţi situaţia pensiilor speciale. Care este părerea dumneavoastră despre acest lucru?

Mircea Duşa
: Sigur că am văzut o ştire ieri, în urma unei declaraţii date de doamna Câmpeanu. Este normal ca şi în România, anumite categorii de personal să beneficieze de.., nu de pensii speciale pentru că dumneavoastră iar o să ne întoarceţi la subiectul cu pensiile acelea supradimensionate. În Armată, de exemplu, la Poliţie este vorba de pensiile ocupaţionale, nu de pensii speciale. Ştiu că ştirea aţi preluat-o ca pensii speciale. Eu vorbesc de pensii ocupaţionale. Dar asta se va analiza la timpul respectiv.

Reporter: Susţineţi această iniţiativă, această idee?

Mircea Duşa: Dumneavoastră, de exemplu, cunoaşteți foarte bine că este o întreagă dispută legată de pensiile de la MApN şi de la MAI, pentru că atunci când domnul Boc a vrut să-i decapiteze pe cei, mai ales de la Poliţie, în reglementarea pe care a dat-o la timpul respectiv a creat o serie de discrepanţe şi de nemulţumiri. Eu cred că pensia, indiferent cum se numeşte, că e ocupaţională sau e o altă denumire, trebuie să reflecte exact aportul pe care salariaţii respectivi l-au adus la fondul de pensii de-a lungul timpului şi, sigur, şi în funcţie de valoarea şi importanţa muncii pe care au avut-o.
.........................................................................................................
Reporter: Aş mai avea, vă rog, o ultimă întrebare. Aş fi vrut să vă întreb, în ideea în care sunt discuţiile pe buget şi se pregăteşte programul pentru delegaţia FMI: ce aşteptaţi dumneavoastră pentru MApN? La ce buget speraţi?

Mircea Duşa: În primul rând, dumneavoastră, sigur, la o analiză, la o primă analiză a bugetului MApN, se pare că foarte mulţi bani se duc pe cheltuielile cu munca vie şi rămân foarte puţini bani pentru cheltuielile de capital, în condiţiile în care MApN derulează o serie de proiecte internaţionale legat de creşterea capacităţii de acţiune a Armatei române, de modernizare a Armatei române şi legat de atribuţiile pe care noi le avem ca ţară NATO, ca ţară a UE şi legat de parteneriatul cu SUA. Şi, sigur, se vorbeşte de foarte mult timp de dotarea cu avioane, de proiectele pe care le avem în derulare şi mi-aş dori şi eu să încerc să fac acest lucru, ca să se aloce bani pentru cheltuielile de capital, dar, în acelaşi timp trebuie să rezolv şi problema pensiilor militarilor în rezervă - dumneavoastră cunoaşteţi foarte bine acest subiect, a fost destul de mult scandal pe acest subiect şi aşa cum primul-ministru a afirmat, pe bugetul din anul 2013, vom încerca să reparăm acele nedreptăţi care-i vizează pe militarii rezervişti, sigur, etapizat, pentru că bugetul nu permite ca toate sumele acelea, care ar trebui rezolvate, legat de ordonanţa cu privire la felul în care guvernul Boc le-a tăiat drepturile rezerviştilor, să o rezolvăm într-un singur an. Dar eu cred că etapizat şi eşalonat se poate repara şi această nedreptate făcută militarilor rezervişti. Vă mulţumesc şi vă doresc o zi bună!"

 

Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa

Data: 26.12.2012
1. Sa inteleg ca asteapta sa mai moara dintre noi? Da' ce mama naibii, noi i-am votat esalonat si etapizat? Baietii astia cocotati pe scaune inalte ar trebui de fiecare data cand vad unul dintre noi sa aiba sentimentul acela de jena cand te intalnesti cu cineva, ii datorezi bani si nu stii pe unde si cum sa-ti scoti camasa. De o jumatate de an tergiverseaza problema, ba ca banii, ba ca fmi. Dar bani sunt doar ca nu este bunavointa. Ma gandesc cu groaza la situatia in care ca i-am pus pe baietii astia sus ca sa ne bage si mai mult in mocirla. Si cata incredere aveam in ei...

2. Asa cum am mai spus, noi nu prea mai avem vreme sa asteptam.  Timpul nostru nu curge precum al lor iar ei nu se streseaza deloc. Chestia cu parasirea sistemului, pe cat de cinica, pe atat de utila, functioneaza, indiferent de culoarea politica.

4 comentarii:

  1. oarecare petitionara26 decembrie 2012 la 20:19

    ...mda...petitia e semnata de multi lideri ai scmd ...insa culmea...tocmai dogaru si pricina lipsesc...naspa si trebuie sa ne dea de gandit...ce nu le-o convenit? Ca cerem ceva concret si nu pomenim de masoni si de romanii din australia de sud?...concret e ca dogaru si pricina ne-or zas sa facem statuie usl si usl ne-o dat-o tot sus ca si portocaliii?.........
    SA CITIM IN AUGUST POMENIRE: "Guvernul şi Parlamentul opozante preşedintelui, cunosc situaţia militarilor, au promis că o vor remedia, au avut şi au posibilitatea să îndrepte abuzurile, însă nu oferă niciun semnal concret în a înlătura starea de discriminare şi de încălcare a drepturilor fundamentale la care sunt supuşi militarii români. Prin urmare, pentru noi – militarii de carieră, starea de discriminare şi de încălcare a drepturilor noastre fundamentale este perpetuată continuu de la 01.01.2011 indiferent de situaţia politică. Această stare nu pare să aibă o finalitate apropiată, de aceea am apelat la sprijinul instituţiei dvs., nemaiavând încredere nici în statul român şi nici în justiţia română."

    ...punct...asta i-o deranjat pe dogaru si pricina de n-or semnat petitia...ei cantau imnuri usl in august...iar petitia zicea in august ca va fi la fel cu usl ca si cu pdl...ceea ce azi 26 decembrie 2012 se dovedeste ca e perfect adevarat......CONCRET PENTRU NOI,ACUM, E ACEEASI MIZERIE CU USL CA SI CU PDL...DACA E CINEVA CARE SUSTINE CONTRARIUL,SA DEMONSTREZE CU CEVA!...dar nu are cu ce....

    RăspundețiȘtergere
  2. 1. Stimata doamna, nici nu am fost curios cine a semnat petitia - pentru mine a fost important sa o semnez eu. Intrebarea pe care, zic eu, indreptatit mi-o pun, este cum se face ca de la nr. 359, unde am semnat eu, si pana in prezent s-a semnat doar de 1006 petitionari. Interesant este ca au semnat petitia persoane care nu sunt militari si nici rude de militari.
    2. De ce n-au semnat petitia d-nii Dogaru si Pricina este o intrebare la care eu nu pot sa raspund, doar domniile pot face aceasta.
    3. Cat despre baietii astia noi pe care si NOI i-am pus pe scaune inalte, daca vor avea pierderi de memorie vis a vis de ceea ce au promis cu subiect si predicat, atunci, musai va fi sa le reamintim oarecum, dar nu mai tarziu de Ziua Unirii.

    RăspundețiȘtergere
  3. CUM POT SA O SEMNEZ SI EU?UN LINK CEVA?26 decembrie 2012 la 22:57

    EU CRED CA AR FI BINE SA DATI UN LINK CEVA CU PETIA-BELEA!E CLAR CA CINEVA SE CHINUIE SI PENTRU NOI SI NOI NU STIM NICI MACAR UNDE SA SEMNAM!OFICIAL DOAR 4 FILIALE AU POMENIT CEVA DE PETITIE.DIN CARE DOAR 2 PE BLOGURI OFICIALE SI INCA 2 PE BLOGURI PARALELE.CU CE DERANJAM SCMD?CA SUNTEM 26500 DE MILITARI NATO CARE AVEM PENSIILE TAIATE SI NU VREM SA TACEM?NO,NU VREM SA TACEM SI NU TACEM!

    RăspundețiȘtergere


Ai un comentariu de făcut? Be my guest! Dar mai intai prezinta-te. Ca asa e la armata. Bati la usa, intri, te prezinti si raportezi.

Si trebuie să ştii că nu voi aproba apariţia acelor comentarii pe care eu le găsesc nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar şi, desigur, a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!
Administratorul blogului își rezervă dreptul de a șterge comentariile care nu respectă regula, postând mesaje de avertizare.