IN LOC DE...

“Omul trebuie să aibă şi prieteni şi duşmani. Prietenii îl învaţă ce trebuie să facă, iar duşmanii îl obligă să facă ce trebuie” Nicolae Iorga

miercuri, 27 mai 2015

MOMENTUL RAPORTULUI

(......)

Porneste de la analiza celor 114 opinii/propuneri (clic aici) transmise Senatului de militarii in rezerva/retragere  pe marginea proiectului  transmis Parlamentului via S.C.M.D si inregistrat la Senat cu nr. B123/2015, proiect  despre care am stabilit ca este doar o simpla copie a scremutului proiectul guvernamental al Legii pensiilor militare  "defecat" de G. Oprea & Asociatii. Analizand opinie cu opinie, se desprind urmatoarele:
1]. Personalul militar pensionat pana in anul 2011 realizeaza faptul ca este practic exclus din Legea pensiilor militare.
2]. Personalul militar pensionat pana in anul 2011 este complet nemultumit fata de ce i se intampla. Pe drept, intrucat legea nu acorda pensii militare exact celor care au beneficiat de acestea.
3]. In ceea ce priveste vagile sperante autoalimentate la unii naivi din prea mult optimism, in cazul altora fiind intretinute artificial via S.C.M.D. prin Col. (r) jurist Caloian Monica, cum ca si militarilor in rezerva/retragere pensionati pana in anul 2011  li s-ar recalcula actualele pensii contributive pt. a deveni si acestea pensii real militare (in presupusa baza a Art. 124), respectivele sperante pot fi declarate ca si decedate. Pana si doamna jurist a S.C.M.D. a fost pusa la zid de alti 4 juristi. Care ii demonstreaza ca minte! Cu intentie (ceea ce insemna ca manipuleaza din convingere) sau din lipsa de profesionalism, nici nu mai are importanta. De altfel doamna in cauza mai este notorie si pt. indemnul adresat militarilor in rezerva/retragere cu pensii diminuate in trecut de regimul portocaliu, in a aduce vii multumiri conducerii de partid si de statpt. faptul ca Legea nr. 241/2013 marca Ponta-Oprea i-a pacalit de i-a rupt ca le-a reintregit pensiile, acestea fiindinghetate, in realitate, pe viata!

Dintre cele 114 opinii/propuneri transmise Senatului de militarii in rezerva/retragere  pe marginea proiectului  cu nr. B123/2015, selectam 4 care coincid totalmente cu majoritatea opiniilor exprimate. Cele 4 opinii avand caracteristic faptul ca sunt formulate de personal militar (si) cu pregatire juridica si care confirma tuturor celor care mai au dubii faptul ca personalul militar pensionat pana in anul 2011 este exclus din programul pensiilor militare.

Col. (r) jurist si avocat Iepure Viorel. Il cunoastem si il respectam cu totii. Este persoana care a determinat suspendarea H.G. nr. 735/2010 atunci cand in urma recalcularii, Boc-Basescu & Oprea ne-au injumatatit pensiile.  Nr. opiniei transmisa Senatului: 67. Extras cu propunerea de amendament: "a) Recalcularea după criteriile noii legi a tuturor pensiilor militare aflate în plată, inclusiv a celor rezultate în baza Legii nr. 119/2010, a O.U.G. nr. 1/2011 si a Legii nr. 241/2013. Recalcularea doar a pensiilor stabilite în baza Legii nr. 263/2010 ar însemna o discriminare negativă a unui mare număr de militari pensionati până în anul 2010, discriminare care nu poate fi justificată prin protejarea intereselor unui grup restrâns de pensionari cărora le-a fost majorată substantial pensia prin recalcularea/revizuirea efectuată în temeiul Legii nr. 119/2010 si O.U.G. nr. 1/2011. Interesele acestora din urmă sunt oricum protejate prin aplicarea principiului dreptului câstigat (art. 113 din proiect)". Amendament relevant dincolo de cerinta in sine, pt. faptul ca proiectul de Lege a pensiilor militare nu contine absolut nicio "portita" si pt. recalcularea pensiilor personalului pensionat pana in anul 2011. 

Col. (r) jurist Dalea Ioan. Nr. opiniei transmisa Senatului: 198. "1. Conţinutul art. 111 şi 112(1) din proiect este neclar şi produce o stare de incertitudine similară discriminării pentru categoriile de pensionari militari (cei pensionaţi în baza Legii 119/2010 şi cei pensionaţi în baza Legii 263/2010, deci după 01.01.2011). Este evidentă discriminarea între cele două categorii de pensionari pentru că tratează diferit două situaţii identice din punct de vedere juridic2. Adoptarea proiectului in forma actuală cu evidente cazuri de discriminare [art. 111 şi art. 112(1)] ar crea o reglementare juridică nelegală. Această reglementare juridică nelegală rezultă din faptul că prin adoptarea proiectului în această formă se prevede actualizarea pensiei tuturor militarilor (art. 61 din proiect). În condiţiile în care pentru cei pensionaţi înainte de 01.01.2011 a căror pensie a fost stabilită în baza prevederilor Legii 119/2010 pe baza principiului contributivităţii din Legea 263/2010, actualizarea nu poate fi efectuată întrucât, potrivit proiectului, ea ar trebui să fie făcută în referire la majorările soldelor de grad / funcţie pentru militarii în activitate şi de aceea se poate face doar pentru cei a căror pensii au fost recalculate conform proiectului. Reglementarea unei situaţii care, efectiv nu poate fi pusă în practică este în fapt o reglementare nelegală. Cele două aspecte sesizate în prezenta propunere pot fi eliminate în condiţiile în care art. 112 ar prevede recalcularea pensiilor pentru toate categoriile de pensionari, indiferent de data pensionării"Interventie care dincolo de continut, argumente si propunerea in sine, este de asemenea relevanta pt. faptul ca proiectul de Lege a pensiilor militare nu contine absolut nicio "portita" si pt. recalcularea pensiilor personalului pensionat pana in anul 2011. Col. (r) jurist Dalea Ioan atrage insa atentia si asupra unui un alt aspect halucinant al legii: dupa modul de formulare a proiectului de lege, nici macar actualizarea  pensiilor in functie de soldele militarilor in activitate - ca o ultima speranta de revenire la pensiile real militare asa ipotetica cum oricum este aceasta, nu se poate aplica niciodata in cazul personalului pensionat pana in anul 2011.

Col. (r) jurist Gruion GligorNr. opiniei transmisa Senatului: 199. "1. Conţinutul art. 111 şi art. 112 (1) crează o vădită discriminare întrucât tratează diferit două situaţii identice din punct de vedere juridic. Militarii pensionaţi înainte de intrarea în vigoare a prezentului proiect privind pensiile militare deşi se află în aceeaşi situaţie juridică faţă de acest act normativ (au fost pensionaţi anterior) sunt trataţi diferit, respectiv la unii se recalculează pensiile iar la alţii nu. Singurul raţionament pentru care a fost introdusă în proiect această reglementare poate fi acela că cei pensionaţi după 01.01.2011 în baza Legii 263 / 2010 au fost mai defavorizaţi, raţionament, pe cât de nelegal pe atât de aberant în condiţiile în care, în proiect se prevede că cei care la recalculare au o pensie mai mică, rămân cu pensia avută în plată (calculată conform Legii 263 / 2010). Dacă acestei categorii de pensionari li se acordă pensia cea mai favorabilă este corect şi mai ales legal ca să se procedeze identic şi cu ceilalţi pensionari. 2. Apare de asemenea o evidentă contradicţie între conţinutul art. 112 (1) şi art. 61 privind actualizarea pensiilor, iniţiatorii proiectului omiţând să facă o corelare între prevederile articolelor din proiect.Astfel art. 61 din proiect privind actualizarea pensiilor este inaplicabil pentru cei pensionaţi anterior datei de 01.01.2011 a căror pensii au fost stabilite după principiul contributivităţii. Cum se poate face actualizarea pensiilor acestei categorii de pensionari? Este regretabil că, în acelaşi act normativ, apar asemenea contradicţii". Interventie care este de asemenea relevanta pt. faptul ca proiectul de Lege a pensiilor militare nu contine absolut nicio "portita" si pt. recalcularea pensiilor personalului pensionat pana in anul 2011. Pe de alta parte, si Col. (r) jurist Gruion Gligor atrage atentia asupra aceluiasi element naucitor mentionat de Col. (r) jurist Dalea Ioan: dupa modul de formulare a proiectului de lege, nici macar actualizarea  pensiilor in functie de soldele militarilor in activitate - ca o ultima speranta de revenire la pensiile real militare asa ipotetica cum oricum este aceasta, nu se poate aplica niciodata in cazul personalului pensionat pana in anul 2011. Deloc surprinzator afirmam noi, intrucat excluderea personalului pensionat pana in anul 2011 de la a (re)deveni beneficiar al pensiilor militare nu este accidentala, ci sta la baza conceptiei  proiectului de lege marca Gabriel Oprea si Asociatii. 

preluare : http://r-26500.blogspot.ro/2015/05/s-au-terminat-dezbaterile-pe-marginea.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu


Ai un comentariu de făcut? Be my guest! Dar mai intai prezinta-te. Ca asa e la armata. Bati la usa, intri, te prezinti si raportezi.

Si trebuie să ştii că nu voi aproba apariţia acelor comentarii pe care eu le găsesc nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar şi, desigur, a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!
Administratorul blogului își rezervă dreptul de a șterge comentariile care nu respectă regula, postând mesaje de avertizare.