IN LOC DE...

“Omul trebuie să aibă şi prieteni şi duşmani. Prietenii îl învaţă ce trebuie să facă, iar duşmanii îl obligă să facă ce trebuie” Nicolae Iorga

joi, 14 martie 2013

UNDE-I ADEVARUL?

Dragii mei, numai azi nu e maine si intram in week-end. Nu vreau sa aveti un week-end plictisitor, asa ca va supun atentiei doua aspecte:

1. Un coleg mi-a trimis spre comparatie doua decizii de revizuire, primite de domnia sa la un an diferenta - una, de revizuire, primita in data de 02.03.2012 si cealalta de re-revizuire, primita in data de 05.03.2013. Ma intreb, cum naiba a disparut vechimea omului, de la 40 de ani si trei luni la 34 ani si sase luni. Oare sa fie adevarat? S-au calculat gresit pensiile? Studiati deciziile...


Deci... actele vorbeste!

2. Am primit urmatorul mesaj pe contul de Facebook al SCMD Beius pe care vi-l propun spre lecturare. Oare asa o fi? 


PONTA A FENTAT PENSIONARII MILITARI ALE CAROR PENSII AU FOST MICSORATE PROFITAND DE NEPRICEPEREA IN MATERIE JURIDICA SI NAIVITATEA REPREZENTANTILOR SCMD


Inca de cand erau in opozitie, reprezentantii USL strigau de mama focului, cu peste 129 decibeli, de la tribuna parlamentului si a altor reuniunii de partid ca, in momentul in care vor ajunge la conducere, primul lucru pe care il vor face esta sa abroge legea pensiilor unitare si sa aduca pensionarii militari la nivelul cuantumului pe care il aveau in decembrie 2010, pentru aceia a caror pensii au fost diminuate drastic de fosta guvernare.
Promisiunile au continuat si cand USL a format acel guvern interimar.
Au urmat intalniri ale reprezentantilor pensionarilor cu diversi politicieni USL care, de fiecare data au afirmat ca inteleg situatia si ca vor intreprinde toate demersurile pentru a inlatura aceasta nedreptate.
In vara anului trecut, intra in scena fostul ministru al apararii Corneliu Dobritoiu care, constituie o comisie la nivel de minister, condusa de o jurista care, la momentul actual, nu-si justifica activitatea, pentru elaborarea unui act normativ reparatoriu.
Au loc mai multe intalniri la nivel national cu reprezentantii pensionarilor militari, in urma carora se contureaza un proiect legislativ reparatoriu.
In paralel cu acest proiect, intrucat procedura de aprobare este mai lunga, se convine elaborarea , de catre guvern, a unei ordonante de urgenta care sa repuna in drepturile avute in 2010 a acelor pensionari a caror cuantumuri au scazut cu mai bine de 50%.
Toate bune si frumoase pana aici.Incepe campania electorala iar politicienii USL, care mai de care in frunte cu Ponta si Antonescu, ii dadeau pe la toate colturile cu aceste acte reparatorii.
Altii, de prin Timisoara, Craiova, Buzau etc, ajungand in parlament pe voturile fraerilor de pensionari militati care au pus botul la vrajeala lor si care azi i-au dat uitarii.
Liderii USL fiind constienti ca aceste persoane au sanse reduse de a ajunge in parlament isi trimit inicerii, pe Dobritoiu si mariana Campeanu , in aceste bazine pline de pensionari militari ciuntiti, pentru popularitatea si credibilitatea lor, care determina pensionarii militari sa-I voteze pe cei vizati.
Au loc mai multe intalniri intre reprezentantii militarilor si USL , se incheie protocoale se semneaza pacte, totul parea ca merge perfec.
Toti asteptau actele reparatorii inainte de alegeri. Ponta si ai lui tot amanau.Ba ca dupa alegeri, ba dupa intalnirea cu fondul , ba dupa aprobarea bugetului.
Si uite ca ba-ul acesta se mentine si in prezent.
Se schimba ministri la interne si MapN, acest lucru facand parte din strategia de amanare a lui Ponta in opinia mea.
In continuare promisiuni, dar nimic concret.
Au loc doua intalniri ale lui Oprea cu reprezentantii ACMRr si SCMD, se stabileste emiterea a doua ordonante reparatorii.
Filialele SCMD isi propun ca in patru martie sa picheteze sediul USL din Bucuresti. Se revine de la pichetare la o delegatie tinuta intre garduri si o discutie sterila cu ministrul Dusa.
In aceiasi zi un senator buzoian anunta pe blogul sau marea realizare, depunerea la Camera Deputatilor a unui proiect deact normativ reparatoriu ,cu un singur articol, nimic despre cumul si restituirea diferentei dintre suma primita si cea legal cuvenita.
Intra in scena Dogaru care, arunca in lumea virtuala un alt proiect, ce e drept mai complex dar cu un continut neprofesional.
Dupa opt zile, acest proiect initiat de senatorul bomba apare pe pagina de de web a CD ca fiind trimis la Senat, dar nu in procedura de urgenta , urmand ca CD sa fie camera decizionala.
Pentru linistea pensionarilor militari, Dogaru da un comunicat prin care arata ca proiectul sustinut de SCMD si ca acest proiect a fost depus nu stiu la ce biserici si manastiri.
Nici pana in acest moment proiectul cu un singur articol nu apare inregistrat la Senat.
Ce s-a intamplat!?
Ponta , jurist de profesie, sa scape bazma curata si sa aiba o scuza in fata pensionarilor ilitari, pune pe acel senator bomba de Buzau sa inregistreze la parlament proiectul facut in timp ce conducea masina intre Valea Calugareasca si Bucuresti.
Scopul lui Ponta!
Odata inregistrat la parlament un act legislativ, guvernul nu mai poate emite o ordonanta de urgenta cu acelasi continut si care vizeaza aceiasi categorie sociala.
Culmea e ca actul normativ nu este in procedura de urgenta, asa ca este posibil ca el sa nu mai fie adoptat sau daca va fi adoptat, acest eveniment se va intampla la undeva in ianuarie 2014.
Nu am intrat in amanunte, considerand ca evenimentele fiind cunoscute de pensionarii militari nu isi avea rostul .
Cert este ca Ponta este absolvit de orice acuzatie si urmeaza un teritoriu nou de lupta al umilitilor pensionari militari pe frontul numit parlament.
In incheiere!
Consider ca Dogaru a gresit enorm cand au intors din drum filialele SCMD hotarate sa picheteze sediul USL.
Timpul nu e trecut si preconizez ca toti pensionarii militari, umiliti de Boc si in continuare de Ponta, cu sau fara conducerea SCM vor iesi in strada, in fata USL, in fata guvernului si in alte locuri exotice unde isi desfasoara activitatea distinsi nostrii politicieni USL sa le arate cum e cu sloganul ,, DREPTATE PANA LA CAPAT”

Preluare Facebook

3 comentarii:

  1. Situația este prezentată destul de clar și real. Ce ar fi de discutat aici? Destul de multe , căci problemele sunt extreme de diversificate.
    1. Din punct de vedere al pensionarilor:
    - Cei care au pierdut pe noua lege vor pensile pe vechiul sistem ori unul asemănător;
    - Cei care au câștigat vor să rămână cu actualele pensii;
    - Cadrele active nu prea știu ori nu prea spun ce vor. Cert este că nu le convine ieșirea la pensie la 60 de ani , diferența aceea de 10 ani la stagiu complet de cotizare față de 5 ani diferența de vechime, comparativ cu actualii pensionari și nici plafonarea sporurilor la 30%, care le reduc mult viitoarele pensii comparativ cu cei actuali.
    - o altă categorie marginalizată sunt militarii voluntari/profesioniști, categoria cea mai numeroasă și cea mai disprețuitor tratată.
    2. Din punct de vedere al puterii:
    - Intenția lui Băsascu- Boc de a reduce pensiile speciale și introducerea militarilor în această lege a creat un haos care va fi greu de normalizat. Sperând într-o reducere a bugetului de pensii de aproape 200 de milioane au realizat în fapt cu tot cu diminuarea pensiilor speciale o creștere a bugetului de pensii de peste un miliard;
    - Drăcoveniile făcute de Oprea, pe lîngă eventualele aspecte penale care pot condamna niște oameni a căror principală vină a fost obediența, scoase la suprafață sunt curată dimamită și pentru fosta și pentru actuala putere. Ce a descoperit auditul intern ordonat de Dobrițoiu, cel al Curții de Conturi și actualul control ordonat de ministrul Dușa poate declanșa un scandal de proporții. Sacrificarea lui Oprea la acest moment nu ar stinge scandalul ci l-ar exacerba, punând în pericol actuala coaliție;
    -Singura soluție valabilă ar fi anularea efectului legii 119 pentru pensionarii militari și revenirea la legea 164. Dar acest lucru ar însemna ieșirea în stradă a câtorva zeci de mii de pensioanari , număr suficent să ducă la căderea guvernului și a președintelui. Așa că Ponta și Băsescu încearcă să rezolve situația prin temporizări succesive cu sprijinul conducerilor structurilor asociative. Pericolul cel mai mare este ca acest lucru să se producă fără voia lor în justiție. Deja sunt decizii obținute în instanță, e drept cu recurs, de revenire la pensiile pe legea 164. După spusele celor de la Curtea de Argeș deși sentința nu este definitivă, de lună aceasta au primii deja pensiile din decembrie 2010.
    O viitoare lege a pensiilor militare ar rezolva problema și ar fi se pare soluția cea mai convenabilă, dar o astfel de lege, chiar dacă printr-o nouă reclaculare a pensiilor militare ar mai reduce bugetul acestor pensii, prin obligativitatea menținerii sub forma cuantumului cel mai avantajos a actualeleor pensii mărite de OUG 1 ar duce în fapt la o nouă creștere a cestui buget la care se mai adaugă și acele sume pentru pensiile obținute prin valorificarea de către pensionarii militari a stagiilor ulterioare pensionării.
    Singurul aliat al actualei puteri este timpul, prin reverificările și deciziile zilnice de revizuire și prin ieșirile naturale din sistem presiunea pe bugetul de pensii pentru militare scade încet dar sigur.
    Dacă vor fi în stare să țină și în acest an sub control nemulțumirile militarior, pe fondul unei oarecare revigorări economice și a unui an agricol bun, cum se prevede, e posibi ca de la anul să poată dezamorsa fără implicații sociale și politice prea mai, această problemă.

    RăspundețiȘtergere
  2. Si atunci, ce e de facut? Nu stiu daca ar fi oportuna caderea guvernului, si nici folositoare. In schimb, usoare cosmetizari n-ar strica. Sa zicem ca s-ar incepe cu G.Oprea. Omul asta, chiar aliat fiind, tot ne uraste. Nu numai el dar si unpr-ul. Sper ca va amintiti show-ul nicolicea. Apoi ar trebui rezolvata problema pensiilor simplu, printr-un singur articol. "Pensiile scazute in urma recalcularii/revizuirii raman la cuantumul initial". La fel ca la civili. DAR NU SE DORESTE ACEASTA.

    RăspundețiȘtergere
  3. Referitor la cele două decizii situația este clară, este vorba despre corectarea unei decizii rerevizuite. Respectivul maior a primit în decembrie 2011/ianuarie 2012 o decizie revizită cu un cuantum mai mic decât cel din tabelele MApN, și foarte probabil anterior a primit și o scrisoare de mulțumire de la Gabriel Oprea.A contestat decizia și pe 2 martie 2012 i-au trimis alta unde i-au schimbat condițiile.
    Dar nu în baza HGS 1019 ci în ideea că ulterior se va extinde acest HGS și la cei reclaculați și revizuiți pe 119. Cînd a descoperit auditul chestia și au văzut că nu au baza legală au început alte rerevizuiri, e drept că se fac gradual din august anul trecut ca sa nu bată la ochi. Doar că aceste documente , adeverințe de venit, fișa de calcul a revizuirii, fișa de calcul a rereviziuirii în plus, apoi cea în minus sunt documente care demonstrează clar o încălcare premeditată a legii nu o eroare.
    De acord că nu ar fi oportună căderea guvenului, oricum nu cred că actualul guvern și coaliția la putere va rezista mai mult de sfârșitul anului ori primăvara viitoare.
    Problema pensiilor s-ar putea rezolva cu ceva eforturi financiare dar deocamdată nefiind clar ce pensii sunt real mărite și ce pensii micșorate nu prea se poate estima acest efort. Acum suntem încă în etapa stabilirii corecte a pensiiilor pe baza datelor reale, chiar dacă incomplete, privind veniturile. Normal ar fi ca într-o luna cel mult să se încheie această etapă la care se lucrează din august anul trecut. Problema cu Oprea e mult mai spinoasă, căderea sa va duce la inculparea celor care au acționat ilegal în numele lui. Ori așa ceva ar fi cred bomboana pe colivă în relațiile cu UE, ar da încă un motiv în plus să ni se aplice definitiv statulul de țară coruptă la nivel instituțional.

    RăspundețiȘtergere


Ai un comentariu de făcut? Be my guest! Dar mai intai prezinta-te. Ca asa e la armata. Bati la usa, intri, te prezinti si raportezi.

Si trebuie să ştii că nu voi aproba apariţia acelor comentarii pe care eu le găsesc nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar şi, desigur, a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!
Administratorul blogului își rezervă dreptul de a șterge comentariile care nu respectă regula, postând mesaje de avertizare.