IN LOC DE...

“Omul trebuie să aibă şi prieteni şi duşmani. Prietenii îl învaţă ce trebuie să facă, iar duşmanii îl obligă să facă ce trebuie” Nicolae Iorga

sâmbătă, 16 martie 2013

Propunere de proiect de lege privind pensiile scăzute în urma recalculării/revizuirii

In urma unui mail primit de la col.r. Marin Neacsu am primit o Propunere de Proiect de Lege, dupa cum spunea domnia sa, "inspirat de proiectul de ordonanta al doamnei Simona Sirbu, un proiect de lege pentru rezolvarea problemei pensiilor scazute in urma revizuirii. Probabil ca unele aspecte nu vor fi pe placul celor ce au pus in aplicarea OG1/2011, dar asta e alta problema si poate fi " negociata"  daca celelalte aspecte raman in picioare".  
Iata textul acestui proiect, sa-i zicem "Proiectul Neacsu", pe care vi-l propun spre lecturare si dezbatere:

Art. 1 Pensiile militare de stat ale cadrelor militare, pensiile de stat ale polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciarelor, care prin Legea nr, ll9/2010 privind unele măsuri in domeniul pensiilor, cu modificările și completările ulterioare, au fost integrate prin recalculare in sistemul public de pensii și revizuite  în baza ordonanței de Urgență a Guvernului nr.1/2011 privind stabilirea unor măsuri in domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniți din sistemul de apărare. ordine publică si siguranță națională, aprobată prin legea nr.165/2011, cu modificările și completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
Art. 2 
     (1)Se anulează efectele legilor de la articolul 1 pentru acele persoane asupra cărora aplicarea respectivelor legi a provocat o diminuare a cuantumului pensiei, acestea revenind atât din punct de vedere al cuantumului cât şi ca mod de calculare la cuantumul şi sistemul de calcul existent până la apariţia L- 119/2010.
     (2)  prin repunerea in plată a drepturilor  de pensie la nivelul existent in data de 31.12.2010,  pentru cei ale căror drepturi au fost diminuate prin recalculare sau revizuire, după caz;
     (3) prin recunoașterea drepturilor câștigate pentru cei ale căror drepturi au crescut prin recalculare sau revizuire, după caz.
    (4) Prevederile art 2(1) se aplică şi acelora cărora  în urma unor verificări li s-au constatat sau li se constată  nereguli în calculul pensiei, nereguli neimputabile lor ci unor cauze independente de voinţa lor, iar prin verificare şi recalculare cuantumul pensiei scade sub nivelul celei  din Decembrie 2010.
Art, 3 
     (.1) Modificarea şi repunerea în plată a drepturilor de pensie la nivelul existent în data de 31.12.2010, urmărește reconstituirea unor drepturi subiective ca fiind drepturi declarative și a căror existență a fost afectată de măsurile legislative adoptate.
     (2) Reconstituirea drepturilor subiective la nivelul lunii decembrie 2010. începe cu data de 01.01.2012, iar punerea în plată a acestor drepturi reconstituite se face începând cu data de 01.05.2013.
   (3) Sumele lunare rezultate ca diferență între pensia repusă in plată începând cu 01.05.2013 și pensia aflată in plata începând cu data de 01.01.2012 se definesc ca prejudicii aduse prin efectul legii patrimoniului pensionarilor.
   (4) Restituirea sumelor definite conform alin. (3) se face, din oficiu, în baza metodologiei emise de  ministrul/directorul instituției publice respective.
   (5) Sumele necesare pentru plata diferenţelor dintre pensia actuală şi cuantumul din Decembrie 2010 vor fi acoperite din bugetul instituţiilor-ministerelor în cauză.
Art.4. Prevederile prezentei legi se aplică şi acelor pensionari cărora în urma procesului de  revizuire pensiile le-au fost diminuate,  chiar dacă în urma  unor cereri, ca urmare a depunerii de noi acte la dosar, cuantumul a crescut peste nivelul din 2010. Calculele noilor date din documentele luate în calcul după 31.12.2010, se vor grefa pe cuantumul pensiei din 31.12.2010 dacă pensia recalculată sau revizuită, fără documentaţia suplimentară,  a fost sub nivelul celei din 2010.
Art 5.
     (1)  Ca urmare a procesului de verificare a modului de calculare a pensiilor şi a neregulilor constatate de Audit  pentru cazurile constatate ca litigioase, recunoașterea drepturilor câștigate prin operațiile de recalculare sau revizuire, după caz, are loc după verificarea legalității și autenticității documentelor existente în dosarul de pensionare. inclusiv a condițiilor de valabilitate a acestora, cu validarea dalelor conținute. Procesul de recalculare şi verificare va cuprinde obligatoriu verificarea actelor originale care au stat la baza procesului de recalculare/ revizuire  luând în considerare şi verificându-se  inclusiv datele conţinute în contestaţiile depuse de pensionari acolo unde aceste contestaţii există.
     (2) În situaţia în care, în activitatea de verificare prevăzută la alin.( I ) se constată elemente care nu corespund realității sau pot determina nulitatea documentului, datele din docurnent se exclud  de la validare, iar dacă acest fapt conduce la stabilirea unui prejudiciu, recuperarea  prejudiciului se face in conformitate cu prevederile legale de la cel care se face vinovat de provocarea prejudiciului.
    (3) Dacă nu există vinovaţi iar  prejudiciul se datorează unor cauze obiective, catastrofe, evenimente sau cauze naturale, condiţii meteo  sau alte incidente de care nimeni nu se face vinovat,  prejudiciul se declară irecuperabil..
    (4) Persoanele care au emis documente fără respectarea condițiilor de valabilitate a acestora, precum și persoanele care au accesat  sau au aprobat, ordonat sau determinat accesarea  bazelor  de date și au introdus sau facilitat introducerea de  date în sistemul informatic de gestiune a pensiilor fără a avea competența și autorizarea necesare vor răspunde   conform gravității faptei săvârșite, în fața organelor abilitate ale statului. În acelaşi spirit, se vor lua măsurile legale şi împotriva acelora care au tolerat, aprobat, consimţit tacit sau prin aprobări  cu sau fără intenţie astfel de acte.
Art.5  La reevaluarea drepturilor de pensie se aplică, după caz,  prevederile H.G.1294/2001,  cu completările și modificările ulterioare, inclusiv cele cuprinse în H.G. S-1019/2010.
Art 6. Beneficiarilor acestei legi li se aplică toate drepturile şi prevederile privind creşterile sau indexările de pensii ce apar sau au apărut după 31.12.2010, până la apariţia viitoarei legi a pensiilor care va reglementa pe viitor acest lucru.
Art 7 . Cuantumul pensiilor reevaluate se actualizează în conformitate cu prevederile legii privind pensiile militare de stat.
Art 8.  La data intrării în vigoare a prezentei Legi,  se abrogă, pentru cei asupra cărora legea îşi face efectul, toate prevederile legilor enunţate la art 1,  care se opun prezentei legi.

12 comentarii:

  1. Este un proiect de lege gandit "fara a lasa loc de intors".Este concret,la obiect,nu lasa loc la interpretari(Ooops!Am mai spus-o odata),rezolva doleantele noastre, indreapta greselile facute. Ori asa ceva nu place nici unui politican si guvernant, nu-i va place nici lui Chitoiu, Voinea si mai ales lui Gherghina.De ce?.Pentru ca nu mai pot face ei ce vor.Sunt bagati "in chingi".Dragos Icleanu

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, este un proiect de lege aproape perfect, acestuia lipsindu-i un articol care sa stipuleze readucerea la cuantumul din 2010 si a pensiilor majorate prin revizuirea initiala.
    Si DA, de ceva timp, agreez chestia cu "sa moara capra ....", intrucat nemernicii de la ANCMRR, intr-un spirit de "pupincurism" desantat, au "lasat-o mai moale" cu solidaritatea fata de cei prejudiciati prin revizuire,si ei membri ai asociatiei, doar din teama ca si pensiile lor vor reveni la nivelul initial!
    Si pana la revizuire, am apreciat ca L-164 are unele imperfectiuni, in sensul ca pensia mea o depasea pe cea a unuia dintre comandantii aviatiei militare, existand o hiba in metodologia de calcul, insa nu mi-am putut inchipui ca guvernantii vor marsa la solutionarea unei inechitati prin incalcarea legislatiei in vigoare, care prevedea (si prevede si acum!) ca pensia aflata in plata nu va scadea in cuantum.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. este un proiect nici macar bun. Este doar un proiect care poate suporta modificari si sugetii pentru a fi bun. Deja am primit cateva opbiectii corecte si binevenite. Orice punct de vedere este bine venit pentru a ajunge la o formula si o exprimare care sa nu poata fi atacata. Dupa ce se va stabbili o forma buna, trebuie stabilit un plan de actiune care sa curpindsa:
      1. intocmirea unor liste cu care filialele SCMDsa mearga la parlamentarii care ii reprezinta si care toti, inclusiv opozitia au promis ca vor sprijini o initiativa pentru repararea acestei nedreptati.
      2.Parlamentarii vor semna acest proiect care apoi cu toate semnaturile stranse va fi inaintat primului ministru si sefilor Comisiilor de Aparare din SENAT SI CAMERA DEPUTATILOR pentru a fi introdus in regim de urgenta la aprobat.
      3. Stabilirea unui termen maxim de introducere spre aprobare si validare ca si promulgare, cu presiuni si verificari ale respectarii termenelor.
      4. Stabilirea unei comisii de reprezentanti credibili si respectati ai Sindicatului care sa se ocupe de toate aspectele privind negocierile si discutarea proiectului si termenelor.

      Ștergere
  3. Pentru echitate, toate pensiile rezervistilor sa fie aduse la cuantumul din 2010, iar cei care au lucrat cu inversunare la rerecalculare si au facut fals si uz de fals sa plateasca pina la al 7-lea neam. Pentru urgentarea reintroducerii Legii pensiilor militare trebuie sa iesim in strada.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si ce faci cu principiul drteptului castigat ? Iara il dam la o parte ? Matale cauti cu tot dinadinsul sa ramana in permanenta motive de scandal si sa se acopere o ilegalitate prin alta ilegalitate. Daca pensiile crescute sunt crescute pe baza unor documente si date reale, se considera drept castigat. Punct.

      Ștergere
    2. Bagi mina-n foc pentru aceste documente ca sunt toate legale? Cine garanteaza legalitatea acestor hirtii fara valoare juridica? Si apoi, decit asa drept cistigat mai bine lipsa. Nu vreau sa ma cheme pe la CMJ, sa mi se spuna ca mi-au aplicat gresit nu stiu ce lege aiurita. Legea pensiilor militare, prin acea lege se poate indrepta ceva.

      Ștergere
    3. La care documente faci referire? Eu vorbeam de principii de drept . Ia vezi certificatul de nastere este legal.Ce te faci, daca s-a scris gresit ceva in el, s-a mai intamplat si la altii. Te pomenesti ca ai trait degeaba .. ca nu aveai voie .. ce faci in acest caz ?Pune mana si verifica .. Eu vorbeam in proiect despre verificarea tuturor documwentelor originale .. dar probabil ca nu ai ajuns la partea aceea.

      Ștergere
  4. Asa e. Dar sa fie o baza de calcul corecta. Din cate am auzit pana la pora actuala, se pare ca nu este deloc corecta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai in proiect se specifica obligativitatea verificarii documentelor originale, nu a celor care au fost culese prin CMZ-uri.

      Ștergere
  5. Domnule Neacsu,
    intentia dvs. este de salutat insa regulile de tehnica legislativa nu pot fi stapanite de oricine.
    La o prima citire a proiectului de lege constat ca aceasta este doar un amestec de reglementari impropriu formulate, desi,in fapt ati dorit sa se reglementeze repararea unei situatii dezavantajoase pentru unii dintre noi.
    Sfaturi: luati un model de lege care "modifica si completeaza" alt act normativ si vedeti daca al dvs. "se pupa" cu ce ati dorit sa modificati si sa completati. Cititi o formula de abrogare dintr-un act normativ fie directa, fie indirecta si vedeti diferenta.Atentie mare la art. 5...ori doriti repararea unei nedreptati prin plata drepturilor in cuantumul din dec.2010, ori doriti continuarea revizuirilor de pensii care sa ia in calcul grupele de munca potrivit HG S1019??? Deja oamenii carora le-au crescut cuantumurile sunt chemati la CMJ sa li se explice ca li s-a aplicat "GRESIT"!!??... HG S1019.
    Ar mai fi o multime de observatii, dar mai las loc si altora...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Domnule Mega, Nu am pretins ca stapanesc nici tehnica legislativa nici termenii juridici. Ceea ce spuneti dumnevoastra poate fi adevarat si e bine ca sesiyati neregulile. AR FI DOUA VARIANTE 1. DACA VA PRICEPETI SI CUNOASTETI, DE CE NU INCERCATI SI DUMNEVOASTRA SA MA AJUTATI SI SA O FACEM CUM TREBUIE? Eu pentru asta am pus-o pe site, nu ca sa ma laud ca as fi destept. Am cerut sprijinul tuturor celor care pot face o lege buna . Va astept, adresa mea de mail este pe blogul meu . sau postati aici modificarile pe care le propuneti. 2. Noi sa stabilim ceea ce dorim formulat mai mult sau mai putin perfect, sa inaintam proiectul celor care stiu sa il puna in termeni si sa urmarim sa se respecte principiile si cerintele . In ceea ce priveste punctul 5 acela face referire la cei care in urma auditului li se retrimit noi decizii de recalculare. adica exact celo cărora li se remicsoreaya pensiile acuma in numele dreptatii pana la capat. Daca mai aveti critici, le puteti face , asa cum spuneam , nu va jenati. Incercat sa intrati in teren, sunteti incitatuzl meu. Strigatul din tribuna nu are efect .

      Ștergere
  6. pe zi ce trece, este din ce in ce mai clar ca va trebui sa iesim din nou in strada...proiectele depuse in procedura normala la camere nu sunt decat praf in ochi ! pdl & basescu = hoti ... usl = mincinosi.( Sunt membru SCMD sector 4 Bucuresti )

    RăspundețiȘtergere


Ai un comentariu de făcut? Be my guest! Dar mai intai prezinta-te. Ca asa e la armata. Bati la usa, intri, te prezinti si raportezi.

Si trebuie să ştii că nu voi aproba apariţia acelor comentarii pe care eu le găsesc nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar şi, desigur, a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!
Administratorul blogului își rezervă dreptul de a șterge comentariile care nu respectă regula, postând mesaje de avertizare.