IN LOC DE...

“Omul trebuie să aibă şi prieteni şi duşmani. Prietenii îl învaţă ce trebuie să facă, iar duşmanii îl obligă să facă ce trebuie” Nicolae Iorga

joi, 12 aprilie 2012

Şi alte păreri despre pensiile militare decât cele portocalii

Pe 9 aprilie a.c. a apărut în  ”Finantistii”  un articol  intitulat
”Anul electoral i-ar putea scapa pe militari de taierea pensiilor”   semnat de Adrian Mosoianu  ”. 
Concluzia dinspre finalul articolului este  ”Ieseam mai ieftin dacă statul statea in banca lui”

Anul electoral i-ar putea scapa pe militari de taierea pensiilor
Saptamana trecuta a expirat termenul pana la care autoritatile trebuiau sa finalizeze procesul de regularizare a pensiilor militare revizuite anul trecut
Potrivit OUG nr. 1/2011, in cazul pensiilor militare revizuite in cursul anului trecut, pentru care a rezultat un cuantum mai mare decat cel aflat in plata in decembrie 2010 (in numar de circa 65.000), diferenta aferenta anului 2011 va fi achitata esalonat, pana in decembrie 2012. In schimb, pensionarilor militari carora, in urma revizuirii, le-a rezultat o pensie mai mica decat cea din decembrie 2010, li se va retine, in cursul acestui an, din pensie, tot esalonat, suma in plus incasata „necuvenit” anul trecut, in aceasta situatie putandu-se afla circa 10.000 de persoane
La inceputul lunii ianuarie a acestui an, sefa Directiei Financiar-Contabile din Ministerul Apararii Nationale (MAPN), Maria Lupu, a anuntat public finalizarea, la sfarsitul anului trecut, de catre casa de pensii sectoriala a ministerului, a procesului de revizuire a pensiilor militare, fiind transmise pensionarilor militari toate deciziile de revizuire.
Potrivit acesteia, in urma revizuirii, dintr-un total de 75.787 de pensii militare, 86% (circa 65.000) au crescut in urma revizurii, fata de cuantumul din decembrie 2010. In medie, pe totalul acestor pensii majorate, cresterea a fost de 34%, respectiv de 572 de lei pe luna. „In plus, niciuna din pensiile in cuantum de pana la 3.000 de lei ale pensionarilor cu cariera militara completa nu a scazut, toate aceste pensii crescand”, a declarat Maria Lupu.
Ce inseamna „regularizare”
OUG nr. 1/2011, intrata in vigoare de la 31 ianuarie anul trecut, prevede ca atat in cazul pensiilor care cresc in urma revizuirii, fata de cuantumul din decembrie 2010, cat si al celor care scad, „nu mai tarziu de data de 31 martie 2012 se va efectua regularizarea acestora, prin stabilirea sumelor de plata sau de recuperat, dupa caz, in functie de cuantumurile rezultate dupa luarea in considerare a tuturor documentelor care atesta veniturile realizate pe intreaga durata a stagiului de cotizare”.
Asta inseamna ca, pana la sfarsitul saptamanii trecute, casa de pensii sectoriala a MApN trebuia sa trimita pensionarilor militari decizii de regularizare a pensiilor rezultate in urma revizuirii.
Aceste decizii de regularizare cuprind tabele cu esalonari, fie ale sumelor pe care acestia trebuie sa le primeasca in plus in fiecare luna, pana in decembrie 2012, pentru acoperirea diferentei fata de pensia incasata efectiv in 2011, mai mica decat cea rezultata din revizuire, fie ale sumelor care urmeaza sa li se retina lunar din pensie, in cazul celor carora le-a fost revizuita in minus pensia fata de cuantumul din decembrie 2010, dar care au continuat sa primeasca integral cuantumul respectiv in cursul anului trecut.
Situatie exploziva
Din datele comunicate de MApN rezulta ca pana la circa 10.000 de pensionari militari s-ar putea afla in situatia de a fi primit decizii de revizuire in minus a cuantumurilor pensiilor, comparativ cu nivelul din decembrie 2010, precum si tabele de regularizare cu sumele care urmeaza sa li se retina lunar din pensie, pentru recuperarea cuantumului „necuvenit” incasat in plus in cursul anului 2011, comparativ cu suma rezultata in urma revizuirii.
Practic, in acest fel, acesti pensionari s-ar confrunta, de facto, cu o dubla operatiune de taiere a pensiilor: ar primi pensii mai mici fata de cele din 2011, iar din acestea li s-ar mai opera si retineri, pentru acoperirea diferentei intre ce au incasat in 2011 si ce a rezultat ca ar fi trebuit sa incaseze din revizuire.
Asta in conditiile in care, pe rolul instantelor de judecata din intreaga tara se afla deja, in diferite stadii de procedura, mii de procese intentate de pensionarii militari fata de decizia Guvernului de a recalcula pensiile de serviciu din aparare, ordine publica si siguranta nationala. Multe din aceste actiuni in instanta au fost declansate inca din anul 2010, de la prima hotarare de guvern de recalculare a pensiilor militare dupa modelul celor „civile”, respectiv in functie de contributivitate.
Pe langa asta, multi pensionari militari acuza faptul ca, in decembrie 2011 si ianuarie 2012, au primit, la intervale foarte scurte de timp, nu una, ci mai multe decizii de revizuire a pensiilor, fiecare cu continut diferit, iar altii sustin ca, desi au primit scrisori de felicitare de la ministru pentru ca le-a crescut pensia in urma revizuirii, in decizie au gasit un cuantum diminuat al pensiei.
Cum s-a ajuns la revizuire
In august 2010, Curtea de Apel Cluj a dispus suspendarea HG 735/2010 de recalculare a pensiilor de serviciu din aparare, ordine publica si siguranta nationala.
Respectiva hotarare de guvern ii obliga pe beneficiarii de pensii militare sa depuna ei insisi cereri de recalculare a pensiilor potrivit algoritmului pensiilor de asigurari sociale si, in plus, sa obtina si sa prezinte prin demersuri proprii documente doveditoare cu privire la stagiul de cotizare, ve¬chimea in munca si veniturile realizate in fiecare an de cariera. In caz contrar, ei ar fi urmat sa fie „penalizati” prin calcularea punctajului de pensie nu in raport cu veniturile reale realizate, ci cu salariul mediu brut pe economie din perioadele respective, alegandu-se, in consecinta, cu pensii mult mai mici.
„Starea de fapt prezentata este de natura a crea un dezechilibru intre interesul ge-neral si imperativul protectiei drepturilor fundamentale ale persoanei”, se arata in motivarea sentintei Curtii de Apel Cluj. Desi Guvernul a inaintat recurs, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a confirmat, in ianuarie 2011, sentinta de la Cluj, fapt care a obligat autoritatile sa emita OUG 1/2011, de revizuire a pensiilor militare recalculate.
„Austeritatea” nu e in voga in 2012
Mai multi parlamentari ai USL au depus la Senat, in ultima parte a anului trecut, un proiect de modificare a OUG nr.1/2011 privind revizuirea pensiilor militare. Scopul initiativei legislative este, in esenta, acela ca, in urma procesului de revizuire, absolut niciuna din pensiile militare aflate in plata sa nu scada fata de cuantumul din decembrie 2010.
Propunerea prevede concret ca, „in situatia in care, prin procesul de recalculare/revizuire, a rezultat un cuantum mai mic (al pensiei, fata de cuantumul din decembrie 2010 - n.r.), sa se mentina cuantumul pensiei avute inainte de acest proces”, potrivit expunerii de motive a proiectului de lege.
In document se mai arata ca, in acest fel, s-ar elimina situatia pensionarilor militari care s-au ales, in urma revizuirii, cu pensii mai mici decat in decembrie 2010 si carora, „incepand cu luna ianuarie 2012, li se va acorda pensia in cuantumul diminuat, urmand ca din acesta sa le fie retinute sumele acordate <in plus> pe parcursul anului 2011”.
Sanse mari de adoptare
Atat Guvernul, cat si Comisia de munca de la Senat si-au exprimat dezacordul fata de proiectul de modificare, cea din urma chiar saptamana trecuta. Insa apropierea alegerilor si intensificarea atmosferei electorale, ca si schimbarea raportului de forte dintre putere si opozitie, atat in Parlament, cat si in afara acestuia, sporesc sansele de adoptare ale proiectului.
Astfel, multi parlamentari ai PDL ar putea vota „pentru”, mai ales dupa degringolada provocata de dezertarea la USL a lui Sorin Frunzaverde. La randul lor, parlamentarii UNPR ar putea avea un motiv in plus de a sustine proiectul, dat fiind ca titularul portofoliului MApN este chiar seful partidului, care tine la imaginea sa de protector al pensionarilor militari. Pe de alta parte, potrivit lui Victor Ponta, de saptamana aceasta opozitia este majoritara la Senat, avand un vot in plus.
Proiectul are mari sanse de a trece de Senat chiar si daca nu ajunge sa fie dezbatut si votat de alesi in plen, in conditiile mentinerii actualului blocaj parlamentar. Asta pentru ca martea viitoare, pe data de 10 aprilie, se implineste termenul de adoptare tacita a sa, potrivit Constitutiei si regulamentelor Senatului.
Ieseam mai ieftin daca statul statea in banca lui
Modul haotic in care actuala putere a derulat reforma pensiilor militare a facut ca acestea sa ii „coste” mult mai mult pe contribuabili dupa recalculare si revizuire decat inainte. De exemplu, anul trecut a fost nevoie de o suplimentare de buget de 690 de milioane de lei pentru plata tuturor pensiilor din aparare, ordine publica si siguranta nationala, in conditiile in care, anterior, Guvernul estima economii bugetare de 300 de milioane de lei in urma recalcularii acestor pensii.
In primele doua luni din 2012, doar la MApN, pentru pensii s-au cheltuit 489,556 milioane de lei. Daca media lunara se va mentine pe tot parcursul anului, pentru pensiile din aparare se vor cheltui circa 2,937 miliarde de lei in 2012, cu peste 19% (478 de milioane de lei) mai mult fata de prevederile din buget, de 2,459 milioane de lei."

3 comentarii:

  1. pai tocmai portocalii au o astfel de abordare . si anume : militarii vinovati de cresterea deficitului , la bugetul pensii .
    dupa cifrele vehiculate de voi , rezulta o pensie medie , la MApN , de 3265 lei . mai calculati ...
    inoculati opiniei publice ideea ca militarii sunt favorizati .
    sunteti dementi !!!




    tupak amaru

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stimate domn,
      1. Articolul de fata are ca scop sa arate incompetenta actualei guvernari, nedreptatea facuta militarilor pensionari din buzunarul carora s-a luat pentru a se pune in buzunarul altora si asta nu o spunem noi, militarii ci expertii in finante.
      2. Nu stiu cum ati facut calculele dar la aritmetica se pare ca nu sunteti as.
      3. Dupa modul in care postati, ca anonim, imi dau seama ca nu aveti curajul sa sustineti ceea ce spuneti deci cred ca sunteti un las.
      3. Cat despre aprecieri, pastrati-le pentru dumneavoastra.

      Ștergere
  2. 1. nu am postat ca anonim . am un nick name .
    2. cititi articolul si vedeti ce transmite , inainte de a al posta .
    3. din moment ce , anul trecut , au fost mentinute in plata pensiile - la nivelul lunii decembrie 2010 , cum a fost necesara o suplimentare de 690 milioane lei ?
    4.nu sunt as la matematica , dar impartiti dumneavoastra 490 milioane lei ( pe primele doua luni ) din 2011 , la numarul de 73.000 pensionari MApN . vedeti ce rezulta .
    5. expicati , va rog si titlul artocolului , ca nu inteleg .

    tupak amaru

    RăspundețiȘtergere


Ai un comentariu de făcut? Be my guest! Dar mai intai prezinta-te. Ca asa e la armata. Bati la usa, intri, te prezinti si raportezi.

Si trebuie să ştii că nu voi aproba apariţia acelor comentarii pe care eu le găsesc nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar şi, desigur, a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!
Administratorul blogului își rezervă dreptul de a șterge comentariile care nu respectă regula, postând mesaje de avertizare.