IN LOC DE...

“Omul trebuie să aibă şi prieteni şi duşmani. Prietenii îl învaţă ce trebuie să facă, iar duşmanii îl obligă să facă ce trebuie” Nicolae Iorga

vineri, 26 februarie 2010

SCURTĂ RADIOGRAFIE A RĂZBOIULUI PENSIILOR


Disperaţi că vistieria ţării e goală, văzându-se în imposibilitatea de a achita obligaţiile statului către cetăţeni, nu mai vorbesc de onorarea promisiunilor electorale, premierul Boc şi echipa sa sunt puşi pe fapte mari – desfiinţarea pensiilor speciale (nesimţite), printre acestea figurând şi pensiile militarilor. Spun dânşii că aşa ar face o economie de nu ştiu cîte milioane de euro la bugetul de stat. Aburindu-ne cu tot soiul de calcule, „după o aritmetică la care numai ei îi ştiu logica”, cum auzeam mai deunăzi la televizor, împart cu dărnicie ură şi dezmembrare între diferite segmente sociale, proclamându-se sus şi tare în binefăcători ai omului de rând, adevăraţi haiduci care iau de la bogaţi şi dau la săraci. Adevărul e că iau de la toţi. Conform ultimului proiect al Legii unice a pensiilor toate pensiile vor fi recalculate iar la un studiu mai atent se poate observa că toate pensiile vor scădea, ceea ce este foarte grav pentru pensionari, deoarece la marea majoritate a acestora pensia este singura sursă de venit. Ba mai mult, Boc afirmă că legea va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2011 dar în textul legii scrie că prevederile acesteia se aplică la trei zile după publicarea în Monitorul Oficial. Tot Boc afirmă că se vor micşora doar pensiile peste 3000 lei dar din lege rezultă că se vor micşora toate şi încă destul de bine. Pe cine să crezi?
În contrapartidă, de câteva săptămâni mass-media românească şi nu numai vuieşte de protestele reprezentanţilor tuturor categoriilor de pensionari, inclusiv a pensionarilor militari care solicită păstrarea Legii 164/2001 privind pensiile militare. Asistăm aşadar la un adevărat război media între cei care sunt pentru respectarea Constituţiei şi cei care vor să-i eludeze anumite prevederi, dorind cu ardoare stârpirea pensiilor nesimţite.
În altă ordine de idei, noua lege a pensiilor prevede recalcularea acestora după principiul contributivităţii. Greu cuvânt, chiar şi Înălţimea Sa dl. Boc, cu toată viteza de vorbire caracteristică şcolarului care şi-a învăţat temeinic lecţia, se mai încurcă uneori când trebuie să îl pronunţe. Care contributivitate?
De la domnitorul Alexandru Ioan Cuza, cînd au fost înfiinţate pensiile militare de stat şi până în zilele noastre, pensiile militare nu au făcut parte dintr-un sistem contributiv de pensii, fiind finanţate integral şi permanent de la bugetul de stat (caracter tradiţional şi non-contributiv; vezi Decretul 141/1967; Decretul 214/1977, Legea 164/2001), altfel spus, în toată istoria sistemului pensiilor militare din România nici cadrele militare şi nici sistemele din care acestea au făcut parte nu plătit vreo contribuţie la fondul de pensii, cu excepţia contribuţiei la fondul pentru pensia suplimentară. Şi atunci cum o să le recalculeze corect măriile lor Boc şi Şeitan? O să facă o medie aritmetică între speranţa de viaţă, cuantumul pensiei şi numărul de la bocanc al pensionarului? Cei cu numere mici iau mai mult, cei cu numere mari sunt “nesimţiţi”? Dar cei ce au efectuat stagiul militar ştiu bine că în armată numărul de la bocanc este “secret militar”. Cum o să descifreze “secretele” la 81.772 pensionari? Mă rog, poate mai puţin, că au mai murit câţiva din 2009 încoace. Mai mor şi activi, prin Irak, prin Afganistan, unde se duc “voluntari” şi pe perioada cât sunt în război nu fac parte din personalul M.Ap. N. Cu ăştia nu-i problemă, îi plăteşte Sfântul Petru din geanta cea mare în care duce salariile sfinţilor…
Asta e! Destul cu vorbăria.
La re… calculare!
Simion Suciu 1980 Tc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu


Ai un comentariu de făcut? Be my guest! Dar mai intai prezinta-te. Ca asa e la armata. Bati la usa, intri, te prezinti si raportezi.

Si trebuie să ştii că nu voi aproba apariţia acelor comentarii pe care eu le găsesc nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar şi, desigur, a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!
Administratorul blogului își rezervă dreptul de a șterge comentariile care nu respectă regula, postând mesaje de avertizare.