IN LOC DE...

“Omul trebuie să aibă şi prieteni şi duşmani. Prietenii îl învaţă ce trebuie să facă, iar duşmanii îl obligă să facă ce trebuie” Nicolae Iorga

marți, 13 ianuarie 2015


INFORMARE PRIVIND DISCUŢIILE PURTATE LA GUVERN CU PRIVIRE LA PENSIILE MILITARE

-          - IN ATENTIA TUTUROR MEMBRILOR SCMD SI NU NUMAI -

Astazi, 13.01.2015, intre orele 10.30-12.30, s-au purtat discutiile la Guvern pe tema uniformizarii legislatiei militare privind situatia militarilor activi, in rezerva si in retragere.
Au fost prezenti dl. Viceprim-ministru, 3 ministri, 10 secretari de stat din ministerele de resort, reprezentantii structurilor juridice din ministerele si structurile militare, presedintii sindicatelor din MAI, SCMD, iar din partea ONG-urilor presedintele ANCMRR.
S-a cazut de acord asupra necesitatii uniformizarii legislative cu privire la pensiile militare de stat, pe proiectul din 2012, in comun elaborat, avandu-se in vedere principiul pastrarii drepturilor patrimoniale legal dobandite, dar si eliminarea tuturor discrepantelor si discriminarilor din sistem.
SCMD a sustinut necesitatea eliminarii discrepantelor in privinta aplicarii hotararilor de Guvern pe grupele de munca, abrogarea intregii legislatii, inclusiv a Legii 241/2013, pentru acordarea echitabila a indexarilor, drepturilor legitime la pensie militara pentru militarii angajati pe baza de contract si pentru categoriile cu misiuni speciale, detasati in economie (ex. "SOIMII"), ale celor care au fost in teatrele de operatii, etc.
S-a solicitat introducerea in preambulul legii, ca argument, a Directivei 41/2003 a CE a UE si explicarea faptului ca rezervistii, avand obligatii militare pana la varsta trecerii in retragere nu primesc practic pensie ci solda de rezervist. Prin urmare, obligatiile militare continuand, acesta este argumentul forte al introducerii ACTUALIZARII tuturor pensiilor (sa nu se mai sperie unii ca ii privim cu alti ochi pe cei care au implinit 65 de ani) cu cresterile salariale ale activilor, pe functiile echivalente celor avute. Tot SCMD, sustinut de toate sindicatele din MAI, a propus si obtinut urgentarea procesului, astfel ca proiectul sa-si urmeze cursul legislativ firesc in Parlament, odata cu deschiderea noii sesiuni.
La discutia finala, care va avea loc la inceputul saptamanii viitoare, va fi prezentat punctul de vedere al Departamentului Juridic al SCMD privind propunerile legislative de mai sus. Rugamintea pe care v-o transmitem tuturor, in conditiile in care toti cei prezenti au cazut de acord sa se elimine orice discriminare in interiorul sistemului - Guvernul manifestand, de data aceasta, o disponibilitate reala in acest sens, este sa incetam orice dat cu parerea in necunostinta de cauza sau dupa interes propriu, in spatiul public, daca dorim uniformizarea legislativa in ceea ce priveste natura juridica si specificul pensiilor militare de stat.

Honor et Patria! Vae victis!
PRESEDINTELE SCMD
Interventiile S.C.M.D. sunt la obiect si nu lasa loc de interpretari!  Exista o singura eroare si aceea este de ordin material! Varsta de trecere a unui cadru militar din rezerva "in retragere" este de 63 de ani, si nu de 65 de ani! In ceea ce priveste sintagma "solda de rezervist", desi pare atipica folosirea acesteia, este pe deplin intemeiata si nu necesita mari eforturi de intelegere: esti in rezerva, esti inca in serviciul militar. Ceea ce este real! Mai departe fiind suficient de clar ca pensionarea de drept ar incepe abia la trecerea militarilor "in retragere", fara ca acest fapt sa afecteze drepturile de a beneficia in continuare tot de '"solda de rezervist", denumita insa pensie militara. Este acelasi lucru, doar jocul de cuvinte poate induce confuzie! Este OK (pt. cine intelege) si apelul in ceea ce priveste abtinerea militarilor de orice gen, de la "contondondente" reciproce in spatiul public. De retinut, un aspect important! Prin referintele la Legea nr. 241/2013, S.C.M.D. se pozitioneaza categoric pt. remedierea la modul concret a recuperarii tuturor sumelor retinute rezervistilor cu pensii diminuate in perioada 01.01.2011-01.10.2013, precum si pt. iesirea din neindexare care se aplica actualmente acelorasi rezervisti ptin legea mentionata!

Continuare (aici)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu


Ai un comentariu de făcut? Be my guest! Dar mai intai prezinta-te. Ca asa e la armata. Bati la usa, intri, te prezinti si raportezi.

Si trebuie să ştii că nu voi aproba apariţia acelor comentarii pe care eu le găsesc nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar şi, desigur, a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!
Administratorul blogului își rezervă dreptul de a șterge comentariile care nu respectă regula, postând mesaje de avertizare.