DESPRE LEGEA PENSIILOR MILITARE
Sursa: http://www.dcnews.ro/noua-lege-a-pensiei-in-armata--care-sunt-modificarile-aduse---din-culise-_464233.html
Noua LEGE a PENSIILOR pentru militari.
Care sunt modificările aduse - DIN
CULISE-
Ministrul Mircea Dușa, șeful Apărării Naționale, a făcut dezvăluiri pentru DC News din culisele noii legi a pensiei pentru persoanele care au lucrat în armată.
În cazul persoanelor care au participlat la misiuni în Afganistan, și au pierdut la pensie, iar în țară nu au mai primit sporurile funcției și nici alte drepturi, iar diurna nu se calculează, ce este de făcut.
"În proiectul de lege avem în vedere categoriile de venituri care se evaluează atunci când se stabilște pensia. Ceea ce spune domnul Roberto (n.r. cititor DC News) nu este adevărat, că diurna nu a fost considerată venit salarial, dar, în momentul de față, elementele care se califică la calcularea pensiei, sunt elemente care sunt cuantificabile, se pot cuantifica în același fel pentru fiecare militar și veniturile pe care le-a realizat militarul, să îi fie și elemente de calcul la pensie.
În contextul în care ministrul Dușa a menționat posibilitatea cumulului de salariu și pensie la stat, acesta a fost întrebat dacă această chestiune, în cadrul armatei, nu blochează funcțiile. De asemenea, în momentul în care un general este trimis la pensie, sunt 30 de persoane din structură care sunt avansate.
"Eu vorbeam de eliminarea din legea pensiilor a prevederii care interzicea pensionarilor, indiferent de natură, să cumuleze pensia cu un venit salarial de la stat. Și s-a eliminat din cursul anului trecut", a explicat acesta.
Există patru grupe de muncă distincte pentru militari, acestea fiind: grupa condiții normale, grupa condiții deosebite, grupa condiții speciale și grupa alte condiții.
Mircea Dușa a fost întrebat de un cititor DC News următoarele:
"Aveți la cunoștință despre faptul că deși grupa alte condiții este grupa cu cel mai mare risc profesional din armată, la ieșirea la pensie militarii acestei grupe beneficiază de același regim de pensionare, concretizat în aceeași reducere a vârstei de pensionare și același calcul financiar al pensiei, precum grupa de muncă de risc imediat inferior denumită condiții speciale, personalul ambelor grupe beneficiind de 50% majorare punctaj pentru riscul de muncă?".
Astfel, ministrul Dușa a răspuns:
"Și acest aspect este prevăzut în proiectul de lege pentru că există o HG care se referă numai la sistemul militar și grupele speciale, dar eu consider că acea HG trebuie trecută prin lege pentru că altfel se nasc și posibilitățile acestea de a aprecia o grupă de muncă sau alta subiectiv".
Citește și: EXCLUSIV Piloții români zboară pe avioane F-16. Dușa: "Sunt foarte pregătiți"
Statutul rezerviștilor
"În 2007 s-a desființat prin lege serviciul militar obligatoriu. Un obiectiv important al ministerului având în vedere și misiunile pe care le avem de realizat, este să reglementăm și statutul rezerviștilor și a personalului care, într-o situație de criză, deosebită, trebuie să vină la oastea țării. Am elaborat și este în Parlament, l-am trecut de prima Cameră, proiectul de lege privind rezervistul voluntar. Fiecare stat are și o reglementare vizavi de rezerviști. Și sper ca imediat după ce începe sesiunea parlamentară să se și aprobe acest proiect de lege, să fie promulgat ca să nu se mai întâmple ca în vară când am chemat pe la centrele militare să se verifice evidența rezerviștilor. Imediat s-a creat o dezbatere publică, ce se întâmplă de rezerviștii și militarii sunt chemați la oaste. Nu sunt. Sunt niște acțiuni care se realizează periodic", a dezvăluit acesta.
Ce se întâmplă cu cei plecați în diaspora
"Legea va reglementa acest subiect. O foaie de drum militară pentru îndeplinirea serviciului militar," a mai spus ministrul Apărării Naționale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Ai un comentariu de făcut? Be my guest! Dar mai intai prezinta-te. Ca asa e la armata. Bati la usa, intri, te prezinti si raportezi.
Si trebuie să ştii că nu voi aproba apariţia acelor comentarii pe care eu le găsesc nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar şi, desigur, a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!
Administratorul blogului își rezervă dreptul de a șterge comentariile care nu respectă regula, postând mesaje de avertizare.